Поредни “разкрития” на Бойко Рашков се оказаха кьорфишекНАП е изяснил

...
Поредни “разкрития” на Бойко Рашков се оказаха кьорфишекНАП е изяснил
Коментари Харесай

Няма 38 управници с имущества в чужбина

Поредни “разкрития” на Бойко Рашков се оказаха кьорфишек
Национална агенция за приходите е изяснил законния генезис на средствата

КПКОНПИ също е проверявала

Няма 38 политици и магистрати, които не са заявили недвижими парцели, банкови сметки или дялове във компании в чужбина. Това оповестиха през днешния ден от прокуратурата, с което за следващ път опровергаха празните приказки на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. На няколко пъти пред разнообразни медии Рашков обявяваше, че тази инспекция е почнала при някогашния основен прокурор Сотир Цацаров и съзнателно е бавена, с цел да бъдат държани според хората с неразбираема благосъстоятелност в чужбина.

Истината е, че на 13 май 2019 година Цацаров е изискал от ДАНС наличната информация за лица, заемащи висши обществени длъжности, които не са заявили персонални или на свързани с тях лица банкови сметки в чужбина; недвижими парцели или друго имущество на забележителна стойност; присъединяване в търговски сдружения, в това число в офшорни компании.

През юли и август от ДАНС му дават отговор с две информации с класифицирана оперативна информация, огромна част от която е разказана като “непотвърдена”. В информацията не и имало задоволително данни за осъществени закононарушения. Прокурор от Върховна касационна прокуратура (ВКП) е почнал персонална инспекция и е открил, в това число и по данни от Национална агенция за приходите, 11 лица от властта - двама депутати, двама зам.-министри, двама общински съветници, един кмет и 4-ма зам. кмета плюс 27 магистрати - 17 съдии, 5-ма прокурори и 5-ма следователи, за които има подозрение, че не са заявили имущества в чужбина.

Веднага от ВКП е предоставена инспекция на Национална агенция за приходите за имуществата на тези 38 души за интервала от 2016 година до 2019 година Същата задача е дадена и на КПКОНПИ през октомври 2019 година През последните 2 години материалите от инспекциите на Национална агенция за приходите са постъпвали във ВКП, като последно изпратената информация е с дата 25 юни 2021 година и е получена в прокуратурата на 5 юли 2021 година До момента единствено за едно от лицата инспекцията не е завършила.
Заключенията на инспекторите от Национална агенция за приходите са, че няма нарушавания на данъчното и осигурителното законодателство от страна на проверяваните лица. Или имуществата им в чужбина са декларирани, или все още на инспекцията още не са били длъжни да ги заявяват.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР