Поредни промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари

...
Поредни промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари
Коментари Харесай

Скоро: Клиентите на банките - на отчет веднъж годишно, заради борбата с прането на пари

Поредни промени в Закона за ограниченията против изпирането на пари ще задължат жителите всяка година да посещават офис на банка, в която имат сметка, с цел да потвърдят или актуализират предоставените персонални данни. Мярката ще сътвори съществени проблеми, защото визира на процедура съвсем цялото население, като доста хора имат повече от една сметка, и то в разнообразни банки, които ще би трябвало персонално да посетят. Още по-притеснителното е, че условието се разгръща и върху голям брой други финансови медиатори като застрахователи, брокери на недвижими парцели, задължени да наблюдават за пране на пари, разяснява в. " Сега ".
Според обявата, някои банки - да вземем за пример Уникредит Булбанк, към този момент са почнали да се приготвят за смяната, въпреки че мярката още не е дефинитивно призната. Уникредит е пратила предизвестия на клиентите си, в които е сложила период да посетят най-близкия филиал на банката не по-късно от 15 септември. В писмата се изяснява, че поради предварителната защита на прането на пари и финансирането на тероризма банката прави " сложна инспекция на своите клиенти, преди да встъпи в нови или да продължи към този момент открити настоятелен взаимоотношения с тях ". " Ако не посетите клон на банката, с цел да препотвърдите или обновите данните си, сметката ви ще бъде закрита ", предизвестяват от колцентъра на Уникредит Булбанк всеки, който се обажда, с цел да потърси повече информация за какво се постанова да актуализира персоналните си данни, които банката към този момент има за него.
Защо датата е 15 септември и за какво може да се закриват сметки, в случай че не бъде осъществена инспекцията на персоналните данни както е желаят от банката в случай, че законът още не е реалност, не е ясно. Единственото пояснение е, че това се прави за " предварителна защита ".
С следващите промени в Закона против прането на пари освен банките, само че и всички институции, компании и свободни специалности, които би трябвало да ревизират покупко-продажби и разплащания за пране на пари, се задължават да актуализират информацията за своите клиенти всяка година - освен това като се свържат персонално с тях. Към момента законът изисква единствено тази информация да се поддържа настояща, без да се показва по какъв начин.
Не е ясно за какво би трябвало да има препотвърждаване на персоналните данни всяка година, и то с посещаване във офиса на банката. Логично е да се изисква сходно нещо единствено при потребност от актуализация на информацията или при някакви подозрения. Още по-изненадващо е, че жителите са заплашвани със закриване на сметката, в случай че не се явят в избран период, разясниха специалисти. Закриване на сметки обаче по-скоро няма да има, а ще има блокиране, до момента в който притежателят не пристигна, считат експерти. Остава отворен въпросът какво ще вършат хора, които са възпрепятствани - да вземем за пример заболели, по-трудноподвижни, защото постоянно банките не признават пълномощни.
Според настоящия Закон за ограниченията против изпирането на пари идентифицирането на клиентите и инспекцията на идентификацията се правят посредством потребление на документи, данни или информация от благонадежден и самостоятелен източник. Идентифицирането на физическите лица се прави посредством показване на формален документ за идентичност и снемане на копие от него.
При идентифицирането на физически лица се събират данни за:
1. Имената
2. Датата и мястото на раждане
3. Официален персонален идентификационен номер или различен неповторим детайл за определяне на самоличността, съдържащ се в формален документ за идентичност, чийто период на годност не е изминал и на който има фотография на клиента
4. Всяко поданство, което лицето има
5. Държава на непрекъснато престояване и адрес (номер на пощенска кутия не е достатъчен).
При " встъпване в настоятелен връзки " се събират и данни за специалността на индивида и задачата и характера на присъединяване му в деловите взаимоотношения. Ако банката реши, че клиентът е рисков, може да събере спомагателни данни, в това число посредством въпросник.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР