Поредни промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари

...
Поредни промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари
Коментари Харесай

Закон задължава банките да привикват клиентите си поне веднъж годишно

Поредни промени в Закона за ограниченията против изпирането на пари ще задължат гражданите всяка година да посещават офис на банка, в която имат сметка, с цел да потвърдят или актуализират предоставените лични данни. Мярката ще сътвори съществени проблеми, защото визира на процедура съвсем цялото население, като доста хора имат повече от една сметка, и то в разнообразни банки, които ще би трябвало персонално да посетят. Още по-притеснителното е, че изискването се разгръща и върху голям брой други финансови медиатори като застрахователи, брокери на недвижими парцели, задължени да наблюдават за пране на пари. 

Някои банки към този момент са почнали да привикват клиентите си, макар че измененията още не са минали на второ четене. Уникредит Булбанк е разпратила предупредителни писма до своите клиенти, в които е сложила период да посетят най-близкия филиал на банката не по-късно от 15 септември. В писмата се изяснява, че поради предварителната защита на прането на пари и финансирането на тероризма банката прави " сложна инспекция на своите клиенти, преди да встъпи в нови или да продължи към този момент открити настоятелен взаимоотношения с тях ". Това се правело за отбрана, сигурност и успокоение на клиентите. " Ако не посетите клон на банката, с цел да препотвърдите или обновите данните си, сметката ви ще бъде закрита ", предупреждават от колцентъра на Уникредит Булбанк всеки, който се обажда, с цел да потърси повече информация за какво се постанова да актуализира персоналните си данни, които банката към този момент има за него. Засега не е ясно по какъв начин е определена крайната дата 15 септември и за какво ще се стига до закриване на сметки, в случай че информацията не бъде актуализирана или доказана. От Уникредит Булбанк, която е най-голямата банка по активи у нас, обясниха пред " Сега ", че актуализацията на персоналните данни е във връзка със Закона за ограниченията против изпирането на пари. Същият закон задължавал банките да изискат спомагателна информация от клиентите си за предварителна защита.

С поредните промени в Закона против прането на пари освен банките, само че и всички институции, компании и свободни специалности, които би трябвало да ревизират покупко-продажби и разплащания за пране на пари, се задължават да актуализират информацията за своите клиенти всяка година. При това като се свържат персонално с тях. Към момента законът изисква единствено тази информация да се поддържа настояща, без да се показва по какъв начин.

Реално в близките месеци може да чакаме и останалите банки в страната да се засилват и да стартират да привикват титулярите на сметки за информация на персоналните данни, разясниха специалисти. Вероятно Уникредит Булбанк се пробва да извърши в задатък новото законово условие, което, в случай че бъде признато наесен, ще влезе в действие от началото на 2020 г. 

Не е ясно за какво би трябвало да има препотвърждаване на персоналните данни всяка година, и то с посещаване във офиса на банката. Логично е да се изисква сходно нещо единствено при потребност от актуализация на информацията или при някакви подозрения. Още по-изненадващо е, че жителите са заплашвани със закриване на сметката, в случай че не се явят в определен период, разясниха специалисти. Всъщност сметката надали ще бъде закрита, тя просто ще бъде блокирана, до момента в който титулярят не се яви персонално. За доста граждани новата регулация може да провокира мощно стеснение, изключително за възрастни и трудноподвижни хора, които са дали пълномощие на свои близки да се разпореждат с финансите им.

 

КАКВО КАЗВА ЗАКОНЪТ

Според настоящия Закон за ограниченията против изпирането на пари идентифицирането на клиентите и инспекцията на идентификацията се правят посредством потребление на документи, данни или информация от благонадежден и самостоятелен източник. Идентифицирането на физическите лица се прави посредством показване на формален документ за идентичност и снемане на копие от него.

При идентифицирането на физически лица се събират данни за:

1. Имената;

2. Датата и мястото на раждане;

3. Официален персонален идентификационен номер или различен неповторим детайл за определяне на самоличността, съдържащ се в формален документ за идентичност, чийто период на годност не е изминал и на който има фотография на клиента;

4. Всяко поданство, което лицето притежава;

5. Държава на непрекъснато престояване и адрес (номер на пощенска кутия не е достатъчен).

При " встъпване в настоятелен връзки " се събират и данни за специалността на човека и задачата и характера на присъединяване му в деловите взаимоотношения. Ако банката реши, че клиентът е рисков, може да събере допълнителни данни, в това число посредством въпросник.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР