Поредни промени в реда, по който лекарите, получили специалност с

...
Поредни промени в реда, по който лекарите, получили специалност с
Коментари Харесай

Специализантите държавна поръчка ще остават в болницата, където са учили

Поредни промени в реда, по който лекарите, получили компетентност с държавна дотация, ще се " издължават " на страната, предлага здравното министерство. Основната концепция е Министерство на здравеопазването да заплаща на образователните бази за образование на медици в дефицитни специалности, с цел да се компенсира дефицитът, а срещу това лекарят да е задължен да остане да работи у нас за 3 години. Къде тъкмо обаче да става това, е предмет на нова корекция в нормативната уредба.

В в този момент настоящата разпоредба, призната през лятото, " е планувано специализантите, за които е изплащана държавна дотация, след придобиването на компетентност да могат да избират лечебни заведения, области или общини, избрани от министъра на опазването на здравето, в които ще са длъжни да работят по добитата компетентност за период от три години ". Посоченият ред обаче води до неустановеност за специализантите, защото при започване на образованието си те не знаят къде ще работят след придобиването на компетентност, означават в този момент от Министерство на здравеопазването. Затова новото предложение, отразяващо и настояването на самите лекари, е " при започване на специализация на място, финансирано от страната, те авансово да знаят къде ще би трябвало да работят след приключването ѝ – а точно в лечебното заведение, което им е шеф и което е получавало държавна дотация ".

Ако лечебното заведение или специализантът не изпълнят това обвързване, съответната страна ще възвръща изплатената дотация. Поправката няма да важи за специализанти в заварено състояние - те ще могат да избират измежду лечебни заведения, избрани от министъра на опазването на здравето, в които ще са длъжни да работят за период от три години. Това беше и първичната концепция на Министерство на здравеопазването - лекарите да останат да работят там, където се учили, само че след това тя беше изменена, а в този момент още веднъж е настояща. Субсидията за специализантите държавна поръчка е най-малко две минимални работни заплати плюс осигуровки.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР