Поредни брожения започнаха в ДСБ срещу водача на партията Атанас

...
Поредни брожения започнаха в ДСБ срещу водача на партията Атанас
Коментари Харесай

В ДСБ се надигнаха гласове за прогонването на лидера Атанас Атанасов

Поредни брожения започнаха в ДСБ против лидера на партията Атанас Атанасов. Група членове на тъмносинята групировка го упрекнаха, че редовно нарушава устава на ДСБ и по тази причина би трябвало да бъде изключен от редиците й. Те заплашват даже да отнесат въпроса до съда, в случай че вътрешнопартийните органи не се съобразят с настояването им.

Атанасов подаде оставка от лидерския пост в края на 2021 година - също като останалите водачи на коалиция „ Демократична България “, в която ДСБ взе участие. Причината за това беше пагубният спад в резултатите на десницата на изборите през ноември. Тогава тя изгуби половината си гласоподаватели, които „ мигрираха “ към преди малко появилата се на политическата сцена „ Продължаваме промяната “.

Масовото мятане на лидерски оставки обаче се оказа алегоричен жест. В началото на 2022 година десните партии организираха партийни конгреси, на които преизбраха същите водачи. В ДСБ това стана с огромна борба. Срещу Атанасов, който наследи Иван Костов и Радан Кънев отпред на тъмносините, имаше мощни отрицателни настроения вътре в партията и той с тъга резервира поста си. Недоволството към него стана причина и за разпускането на Националния юношески клуб на ДСБ.

Сега наподобява му следва нова борба. Недоволните са внесли тъжба против него в Националния вътрешнопартиен арбитраж на ДСБ – надзорен орган, който следи за спазването на устава от членовете и управлението. В недоволството се показва, че по правилник Атанасов е трябвало да насрочи Национално заседание на партията в период до 3 месеца след избори. Вотът се организира на 2 октомври м.г., което значи, че форумът е трябвало да бъде призован до 2 януари 2023 година, изясняват недоволните. Това не се е случило.

В жалбата се твърди, че Атанасов е трябвало да организира най-малко 4 наложителни събрания на ДСБ, откогато е станал ръководител, а е свикал такова единствено един път – през февруари 2022 година по отношение на подадената от него оставка. Опонентите му настояват, че същинската причина е друга – партията толкоз дълго не се е събирала на общо заседание, че е била застрашена да бъде служебно разпусната от съда.

Всичко това, считат подателите на жалбата, означавало, че Атанасов „ редовно предотвратява действието на висшия орган “ на партията. За тях това е най-тежкото допустимо нарушаване на устава, което изисква и най-тежкото наказване – изключване от партията. “Освен грубото тъпчене на буквата на Устава, с държанието си ръководителят Атанасов разрушава и духа му, зашото подкопава основата на всичко, което ДСБ претендира да пази и върху което си слага за цел да гради съвременна България - върховенството на закона. Да погазваш необмислено личния си Устав, до момента в който не спираш да повтаряш, какъв брой е значим правовият ред в страната, освен е срамно. Позорно е. Позорно е освен за ръководителя, позорно е за цялата партия и за всеки един неин член и симпатизант. Оставя трайно леке върху репутацията на всеки един от нас ”, написа в жалбата.

Накрая съперниците на Атанасов позволяват, че може да се наложи и друго наказване – премахване от водаческия пост и възбрана за заемане на партийни длъжности до 3 години. И предизвестяват, че в случай че арбитражът не почете жалбата им, са подготвени да се извърнат към съда.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР