Поредната стъпка към скандални промени в Румънския наказателен кодекс де

...
Поредната стъпка към скандални промени в Румънския наказателен кодекс де
Коментари Харесай

Румънският президент поведе нова битка с правителството - главно заради корупцията

Поредната стъпка към скандални промени в Румънския углавен кодекс де факто среща отпора от президента на страната Клаус Йоханис, който от дълго време е считан за политическа опция на ръководещите в северните ни съседи социалдемократи, водени от осъждания за изборна машинация (незаконно събиране на гласове за референдум за премахване на някогашния румънски президент Траян Бъсеску) Ливиу Драгня.
В деня, в който горната камара на румънския парламент (Сенат) утвърди доста противоречиви промени в наказателния кодекс, Народното събрание утвърди две оферти на Йоханис за референдуми, съобщи Romania Insider по информация на Hotnews.ro. Първото касае така наречен изключителни процедури – инструмент на изпълнителната власт за по-бързо вкарване на ново законодателство в деяние. Йоханис предлага изключителните процедури да не могат да се употребяват при промени в наказателния кодекс, както и изключителните процедури като цяло да могат да се апелират в Румънския парламентарен съд. Сега обжалване може да внесе единствено румънския омбудсман. Второто предложение на Йоханис е да има възбрана за прошка в случаи на корупция.
Иначе Сенатът одобри намаляването на отминалостта на избрани закононарушения, само че това би трябвало да бъде утвърдено и от долната камара на румънския парламент. Сред политиците, които ще се възползват от смяната, е Ливиу Драгня. Той апелира присъда за склоняване на чиновници към закононарушения по работа. По новия закон закононарушението ще е с изтекла отминалост. Ако бъде наказан за склоняването, Ливиу Драгня би трябвало да влезе в пандиза, тъй като към този момент има условна присъда за манипулиране на изборни резултати.
Междувременно се заприказва и за промяна на румънския правосъден министър Тудорел Тоадер. Причината – той не утвърди изключителна процедура за пробутване на измененията, които към този момент бяха обжалвани пред Румънския парламентарен съд от Клаус Йоханис, защото това де факто е втори опит за изменение на Румънския углавен кодекс. Затова и в този момент се работи посредством изключителна процедура.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР