Поредната смешна политическа атака - така Гешев определи решението за

...
Поредната смешна политическа атака - така Гешев определи решението за
Коментари Харесай

Гешев: Орязването на парите за съдебната власт ще е празник на мафията

Поредната смешна политическа офанзива - по този начин Гешев дефинира решението за понижаване на бюджета за правосъдната власт и дефинира, че орязването на бюджета на правосъдната власт ще бъде празник за мафията .

Вчера стана ясно, че депутати оферират да се вземат 20 милиона лв. от бюджета на прокуратурата, с цел да се дадат на Българска академия на науките. Това провокира острите мнения на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет.

" Основателни са опасенията, които изразихме пред представители на Европейския парламент за това, че са на разположение съществени проблеми с върховенството на право в България и с правата на индивида, за това, че има от ден на ден случаи на нарушение на закона от Министерство на вътрешните работи, налице е полицейски произвол и доста други проблеми, които ни връщат към равнища на престъпност преди приемането ни в Европейски Съюз ", съобщи основният прокурор Иван Гешев пред медиите.

Той уточни, че тук става въпрос за парите на правосъдната власт, прокуратурата е вторичен разпоредил на бюджетни средства.

" Не знам кой политически талант измисли тази, нагледно казано, скица, че ще скара правосъдната власт с Българска академия на науките. При избирането ми за основен прокурор бях подсилен от едни велики българи - учени от Българска академия на науките ", сподели Гешев и акцентира, че самият той е уверен, че колкото и пари да провиснал за Академията, няма да са задоволителни.

Той уточни, че обвързване на страната е да обезпечи нужните пари за всички браншове на страната. От такива се нуждае и образованието, и медицината и в частност правосъдната власт.

По думите му " фактическият резултат от орязване на средствата за правосъдната власт ще е празник за мафията " и изясни за какво:

" Поради липса на пари прокуратурата няма да има пари за експертизи, няма да има пари за каузи в съда, като няма пари за преводи, няма да влизат каузи в съда. Като затвори някоя прокуратура, нагледно казано, заради липса на режийни, това е в интерес единствено на българската проведена престъпност. Така че в умозаключение ще кажа, сериозна паника изпитваме за върховенството на правото на закона ".

Той е изпратил до ръководителя на Народното събрание Никола Минчев и до ръководителя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански писмо. В него Гешев показва негативно мнение по отношение на предложенията за понижаване на бюджета на прокуратурата.



" Едва на 15.02.2022 година прокуратурата е известена, че се предлага доста понижаване на бюджета на правосъдната власт. В писмото се показва, че с намаляването на бюджетните средства за Прокуратура на Република България ще бъде нарушена конституционно обезпечената финансова самостоятелност на правосъдната власт , което неизбежно ще докара до засягане на правилото за разделяне на управляващите и върховенството на закона ", показва Гешев в писмото.

Предвидената смяна - понижаване на бюджета на Прокуратура на Република България с още 20 млн. лева от препоръчаното от Министерски съвет, т.е. с още 5,6%, по никакъв метод не е подбудена от съображения, свързани с активността на прокуратурата и слага в риск реализирането на активността й .

На фона на фрапантното нарастване на цените на всички услуги, доставки, материали и плануваното нарастване на минимална работна заплата това ще докара до неспособност да бъде обезпечено финансиране на разноските, директно свързани с магистратската работа по досъдебните производства и следствието, измежду тях на възнагражденията на движимостите лица по възлаганите експертизи, на разноските за преводи по каузи.

Поради нарасналите условия за мрежова и осведомителна сигурност е належащо предугаждане на по-високи разноски за доставка на нов хардуер, съгласно рекомендациите от одитния отчет на Информационно обслужване. Същевременно средствата за поддръжка на наличния хардуер, съгласно периода за употреба на всеки тип техника в Прокуратура на Република България, също изисква по-високи разноски.

Предвиденото понижение на бюджета би представлявало неприемлива интервенция от страна на законодателната власт в работата на прокуратурата посредством дефицит на средства за действието й. То основава сериозна заплаха за върховенството на закона с оглед неизбежния опит за надзор над прокуратурата посредством слагането на финансирането й под изискване от нейното реформиране и преструктуриране.

В писмото си до Народното събрание основният прокурор показва, че приветства обезпечаването на нужния финансов запас за развиването на Българската академия на науките , само че това не трябва да става посредством понижаване на бюджета на други органи, изпълняващи разнообразни цели.

Всеки закон за годишен държавен бюджет на страната, в който липсват средства за обособени конституционно открити държавни институции, може да бъде разгласен за противоконституционен, защото сковава активността на тези институции.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР