Поредната победа на Лил от началото на сезона дойде в

...
Поредната победа на Лил от началото на сезона дойде в
Коментари Харесай

Атакуващо трио от млади таланти възроди Лил

Поредната победа на Лил от началото на сезона пристигна в събота против мощния тим на Сент Етиен. " Песовете " завоюваха с 3:1 и след деветия кръг на Лига 1 са втори в класирането. Прогресът е явен, защото предишния сезон отборът колкото да се избави от изпадане и приключи на точка над рисковата зона.

В основата на възраждането е атакуващото трио, формирано от млади и бързи нападатели. Жонатан Бамба, Джонатан Иконе и Никола Пепе към този момент си имат атрактивен прякор и оспорват даже господството на огромната тройка на ПСЖ. Те са наричани Bip Bip поради бързината си. Името е взето от френското заглавие на класическата анимационна поредност на Уорнър Брадърс " Бързоходеца и Уили Койота ".

Лил към момента не е играл с Лион или ПСЖ този сезон, само че в последните си два мача записа безапелационна победа над Марсилия с 3:0 и триумф против чудесно проведения отбор на Сент Етиен, който дойде на " Стад Пиер-Мороа " четвърти в класирането след три следващи победи. След този мач Лил има 17 маркирани гола в първите девет дуели.

Голмайсторът на тима Бамба игра в Лига 1 от известно време, откакто дебютира през 2015 година, когато е единствено на 18 години. Той изгря в Сент Етиен предишния сезон, когато вкара седем гола в шампионата, като към този момент доближи до тази цифра през актуалната акция. Отбелязването на две попадения против Марсилия и Сент Етиен сподели, че може да го прави и против най-сериозните противници.

Sweet dreams, LOSC fans. pic.twitter.com/GHxnEyjBvL
— LOSC Lille EN (@LOSC_EN) October 6, 2018
Най-младият от тримата - Иконе, който е на 20 години, също играе доста през този сезон, откакто прекара 18 месеца чартърен в Монпелие, само че Пепе е играчът, който свети. Със своите шест гола и четири асистенции 23-годишният състезател е взел участие допълнително от половината голове на тима от началото на сезона. Той е много друг от футболиста, който не можеше да се наложи в Анже преди 18 месеца, когато титуляр там бе играещия чартърен Бамба.

Както доста от играчите, които изгряха в последно време във френския футбол, измежду които са Иконе и Бамба, Пепе идва от предградията на Париж. Той стартира кариерата си в Поатие, тогава във френската пета дивизия. Показва качества, които карат Анже да го притегли единствено на 16 години. Той е подкрепян от фамилията си, като татко му даже се записва като треньор, с цел да оказва помощ на сина си.

Той не е канен в младежките обединения на Франция, само че през ноември 2016 година изненадващо получава покана за националния тим на Кот Д’Ивоар за дуел против Франция. Въпреки че стана национал, той още бе възприеман като занемарен гений в Анже и имаше подозрения дали ще се оправи, когато мина в Лил през лятото на 2017 година за 9 милиона евро.

Лил притегли Пепе по гледище на Марсело Биелса и го направи не поради достиженията му (той имаше единствено три гола през този сезон), а поради капацитета му. Биелса разпозна гения в него, само че не направи доста, с цел да го развие, като го използваше като централен нападател след напускането на Никола Де Превил и Едер. Пепе имаше компликации да се оправи с напрежението да бъде титуляр в елита за първи път и това накара почитателите да се извърнат против него в интервал, в който тимът се бореше за оцеляването си в Лига 1.
С идването на Лебо Мотиба Пепе можеше да играе до различен нападател и се трансформира поразяваща мощ от дясно на нападението, като означи девет гола и направи пет асистенции във втората част от сезона. В този интервал единствено Флориан Товен и Мемфис Депай участваха допълнително голове в шампионата.

Този сезон единствено Неймар и Килиан Мбапе имат по-голям принос от Пепе. Докато триумфът му поставян под подозрение от мнозина, измежду хората, които го познават, нямаше подозрения, че той ще успее. “Това е резултат от работата, която той свърши”, споделя Абдел Бухазама, шеф на академията на Анже. Специалистът бе в основата на построяването на академията, откакто отборът завоюва промоция, и разчиташе на Пепе да бъде лицето на новата политика на клуба, ориентирана към младите.

Барселона и Арсенал към този момент наблюдават от близко изявите му, което може да накара един млад състезател да загуби централизация. Пепе обаче споделя, че има явен “план за кариерата си” и не се въздейства от вниманието на елита на Европа, като към този момент отхвърли да премине в Лион през това лято. Представянето му през последните седмици е спиращо дъха. Той вкарва голове, създава голове и е в основата на положителната форма на Бамба. Каквото и да е бъдещето на Пепе, той и останалите от Bip Bip направиха Лил, който бе толкоз зле предишния сезон, в най-голямата изненада на Лига 1.

Ерик Девин, Адам Уайт, вестник " Гардиън "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР