Поредната къща – паметник на културата, в старата част на

...
Поредната къща – паметник на културата, в старата част на
Коментари Харесай

Фрашкан с пари тексасец спасява паметници на културата във Велико Търново

Поредната къща – монумент на културата, в остарялата част на Велико Търново е избавена от тексаския мултимилионер Едмънд Бек. Преди година той купи руините на постройката на ул. „ Стефан Стамболов “ и ги реставрира, оповестява „ Борба “.

Къщата към този момент е подготвена и е прелестно допълнение към архитектурния отбор на региона. Заради вложенията си в монументи на културата господин Бек бе почетен и с тазгодишната премия „ Велико Търново “. Последната направена с негови средства постройка ще действа като хотел със заведение, описа Любомир Марков, който е представител на американеца, дал толкоз доста за Велико Търново.

„ Това е нашата пета постройка, идващия месец очаквам господин Бек тук, във Велико Търново, с цел да стартираме процедурата за обновяване на някогашния хотел „ Цар Борис “, който също е негова благосъстоятелност, както и на фамозния Йонов хан на ул. „ Опълченска” на входа на града откъм Самоводене, описа Марков.

87-годишният тексасец Едмънд Бек купи през април 2006 година строения в 1858 година от Колю Фичето хан на Самоводската чаршия. Тогава той съблюдава обещанието си, което даде на самобитен референдум пред търновци, че ще го реставрира и ще го отвори за болярите и гостите им. Едмънд Бек е някогашен боен водач, от години се занимава с нефт, голф стадиони и недвижими парцели. Женен е за чехкиня и всяка година гостува в родината на жена си.

При едно от пътуванията до Чехия през лятото на 2005 година Бек дочува диалог сред младежи от прилежащите седалки в самолета за хубостите на България. Решава да пристигна у нас и се озовава и във Велико Търново.

Обикаляйки по напечените камъни на Самоводската чаршия, от дюкян на дюкян Бек търси сянка. Озовава се пред заключените тежки железни решетки на хана на Хаджи Николи. Опитва се да поразгледа извън и онемява. Сяда под чадърите на прилежащото кафене, а до неговата маса на чаша кафе е Любомир Марков. Двамата завързват диалог за хана и Колю Фичето. Тексасецът научава, че постройката е затворена повече от 20 година и на часа взема решение да я купи, откакто му демонстрират и банкнота от 2000 тогавашни лв., на които е изобразена. Веднага, откакто я ремонтира, стартира да избавя и други къщи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР