Поредната идея, която се обсъжда е за промяна в начина,

...
Поредната идея, която се обсъжда е за промяна в начина,
Коментари Харесай

Д-р Андреева: Пациентите у нас може би плащат най-много от джоба си в целия ЕС

Поредната концепция, която се разисква е за смяна в метода, по който да се финансира осъществяваната активност в опазването на здравето. Това е едната част на казуса - дали там се постанова и каква би трябвало да бъде смяната. Ако приказваме за смяна в здравния модел, би трябвало да разясняваме какви лечебни заведения да има, къде да бъдат ситуирани, какъв вид активност да правят те и най-важното - качеството на активността, която оферират на своите пациенти и изискванията, при които работят лекарите и експертите по здравни грижи, това съобщи доктор Таня Андреева, някогашен здравен министър, посетител в студиото на " Още от деня ".

Що се отнася до смяната на финансирането, първо би трябвало да бъде заложен въпросът за какво е нужна тя, каква е крайната цел, която министърът и екипът, предложил тази поредна концепция, желаят да реализират, акцентира доктор Андреева.

Д-р Таня Андреева, някогашен здравен министър: За мен е неправилна по принцип философията на всеки 6 месеца да се показва някаква поредна концепция за смяна във финансирането. Очевидно е, че би трябвало да има смяна във финансирането. В множеството добре развити европейски страни процентът от брутния вътрешен артикул, който се отделя за опазване на здравето надвишава 7, 8, 10, във Франция е 15%. Очевидно е, че това е наклонността, тъй като медицината е скъпа активност, скъпа просвета с доста съвременна инсталация, изисква непрестанно учене и рационализиране от страна на екипите.
Тя обаче се обърна към министъра на опазването на здравето с въпроса дали с последния модел, който той предложи, ще се реализира ли нарастването във финансирането на системата?

Бившият здравен министър изясни, че новата концепция залага на това, че тези 8%, които осигуряващите се внасят и които страната заплаща за избрани групи, вместо с тях да работи един длъжник, какъвто сега е Здравната каса, ще се разпредели на повече платци. Това всъщност не трансформира параметъра на сумата, с която работи здравноосигурителният модел.

" Така че, в случай че желаеме да влязат повече финанси в системата, или би трябвало да има спомагателни доплащания, или през доброволното здравно обезпечаване, или то да бъде през заплащане " кеш ", което, съгласно мен, е най-лошият модел, тъй като в Европейски Съюз може би няма страна, в която е толкоз огромен процентът на директните заплащания от джоба на пациентите ", уточни доктор Андреева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР