Поредната антибългарска проява разгневи наши сънародници от Западните покрайнини. Причина

...
Поредната антибългарска проява разгневи наши сънародници от Западните покрайнини. Причина
Коментари Харесай

Сънародниците ни от Западните покрайнини са гневни на нова сръбска провокация

Поредната антибългарска демонстрация разгневи наши сънародници от Западните околности. Причина за това стана извършения в границите на два дни празник „ Сръбска популярност “, отдаден на Сурдулишките „ новомъченици “, канонизирани предходната година от Светия Архиерейски събор на Сръбската православна черква, написа Монитор.
Събитието бе предизвестено и в детайли отразено в сръбските централни и районни медии, като неведнъж бе очебийно, че „ Сурдулишките мъченици “ в действителност са 20 000 сърби, които, съгласно сръбската историография, били избити в Сурдулица по време на Първата международна война от Българската окупаторска войска.
“В началото на седмицата Вранската православна епархия, община Сурдулица и Църковна община Сурдулица проведоха бдение в църквата „ Свети Великомъченик Георги “ и откриха галерия на тематика „ Страдания на свещениците в българската окупационна зона по време на Първата международна война “. Изложбата бе готова от Архива на Сръбската православна черква в съдействие с Епархия Вранска. На нея бяха показани документи за 186 убити свещеници, като 24 от тях били от Сурдулица.

Една част от изложбата се намира в църквата „ Св. Великомъченик Георги “, а другата в Културния център в Сурдулица. На събитието не участваха ръководителя на Общинския съвет и национален визиите Новица Тончев, който е българин от село Божица. По наше мнение това е следващата антибългарска демонстрация, която внася напрежение сред българи и сърби “, разгласи ръководителят на Културно-информационния център в Босилеград, Иван Николов.
По негови думи, всичко това се случва на фона на отнети преди няколко месеца две паметни плочи с имената на почтените цивилни жертви от Босилеградския разгром избити на 15-16 май 1917 година в Босилеград и близките села. Плочите са конфискувани от Демократичния съюз на българите от страна на полицията в Босилеград и митническите органи без пояснение и протокол.
„ Процедурата, по която в Сърбия бяха издигнати десетки монументи на сърби избити от българи, явно не се отнася за българи избити от сърби. Ние не можем да чакаме от убийците да слагат монументи и да почитат паметта на жертвите си. Очевидно не са духовно израснали до такава степен. Крайно време е, след 101 години да бъде одобрена една и наложителна за всички процедура за слагане на монументи на всички почтени жертви без оглед на тяхната национална принадлежност “, разяснява и ръководителят на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов.
По мотив отнемането на паметните плочи с имената на жертвите от Босилеградският разгром, група жители са се заканили, че ще излязат на митинг пред сръбското посолство в София.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР