Поредна зима планината е недостъпна за туристи заради недомислия в

...
Поредна зима планината е недостъпна за туристи заради недомислия в
Коментари Харесай

София започва разплитането на казуса с Витоша

Поредна зима планината е недостъпна за туристи поради недомислия в настоящия проект за ръководство на естествения парк и противоречащи си законови текстове

Сформираме междуведомствена комисия за инспекция на техническата редовност на лифтовете на Витоша, оповестиха пред „ Труд ” от Столичната община. От там припомниха, че до момента тези инспекции са осъществявани от Държавната организация по метрологичен и механически контрол (ДАМТН), която непосредствено управлява сигурността на този вид уреди.

„ Сега ще се включат и специалисти от дирекция Общински строителен надзор ”, прецизираха от пресцентъра на локалната администрация.

В самата междуведомствена комисия ще има и специалисти от Столичната община и районната администрация.

В същото време на „ Московска ” 33 се организира съвещание на Временната комисия за разбор на съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до Природен парк „Витоша“, която е към Столичния общински съвет (СОС). Комисията е основана през март 2016 година, като е ръководена от ръководителя на СОС Елен Герджиков. В нея има още 13 общински съветници от всички обединения в локалния парламент на столицата.

Те взеха решение, че на идващото съвещание на комисията ще видят презентация на Проекта за актуализация на Плана за ръководство на Политическа партия „ Витоша ”, чието разработване към този момент би трябвало да е към своя край. По закон проектите на Националните и Природните паркове в България се актуализират на всеки 10 години.

Според общинските съветници, когато актуализацията се одобри, ще може да се работи действително за развиването на Политическа партия „ Витоша ”, тъй като ще могат да се оферират разнообразни планове за развиването на туризма в планината над София.

По време на съвещанието бе решено още да се сътвори и комисия, която да назначи инспекции на положението на хижите на Витоша. По-нататък ще бъде прегледана и концепцията, за ограничение на достъпа на коли в планината, като в този момент настоящия режим се затегне.

Заместник-кметът по превоза Евгени Крусев изясни, че ще бъдат пуснати спомагателни рейсове по линия 66, която стига най-далеч по скатовете на планината и се употребява от туристите, тръгнали на преходи или разходка.

Причината за дейностите

Действията на локалната администрация в София са подбудени от положението на Природен парк „ Витоша ”, който от години тъне в съсипия и на процедура е недосегаем за туристи.

Както „ Труд ” е писал през годините в десетки изявления по тематиката, главната причина за обстановката е настоящият План за ръководство на Политическа партия „ Витоша ”, който влиза в несъгласие със Закона за горите и Закона за устройство на територията. Същевременно в самия Закон за горите има текстове, които не разрешават модернизацията на ски оборудванията. Причината е, че модернизацията на лифтовете и влековете на процедура е ново строителство, като такова е неразрешено и в проекта за ръководство, и в Закона за горите.

 колаж Витоша

Собственикът на оборудванията на в Природния парк – „ Витоша ски ”, от осем години има проект за рационализация на ски зона „ Алеко ”, който не може да бъде сбъднат поради несъгласията сред Плана и законодателството, както и поради рестрикциите в самия Закон за горите.

Възраждането на Витоша е втората стъпка за цялостното развиване на зимния туризъм в цялата страна. Първата беше направена на 28 декември, когато държавното управление утвърди частични промени в Плана за ръководство на Национален парк „ Пирин ”. По този метод ски зона „ Банско ” към този момент може да се модернизира. Преди 28 декември това бе невероятно поради тежки забрани в проекта.

Председателят на СОС Елен Герджиков пред „ Труд ”:

Трябва да бъде признат новият проект

 Елен Герджиков „ Може би най-важното решение което взехме, е че краткотрайната комисия по въпросите на Витоша към Столичния общински съвет ще излезе със мнение за приемането на новия (актуализиран – б.а.) План за ръководство на Природния парк ”, съобщи пред „ Труд ” ръководителят на СОС Елен Герджиков.

„ Тъй като има разнообразни гледни точки в обществото дали този проект пази задоволително планината от застрояване, ще изслушаме още веднъж управлението на Природния парк и компанията, притежател на оборудванията. Аз съм чел новия проект, и съм уверен, че той безусловно не разрешава в допълнение създаване на леглова база, хижи, хотели, и всевъзможни други сходни туристически обекти отвън спортни и лифтови уреди ”, сподели още Герджиков.

Според него, когато съветниците от краткотрайната комисия за Витоша се уверят още веднъж, че новият проект пази планината, ще съумеят да се обединят към концепцията документът да се одобри. Той добави, че по този начин ще могат да се „ отключат ” процедурите по приемането на профилирани подробни устройствени проекти, да се преглеждат стремежи от страна на вложители за създаване на спортна инфраструктура, писти, лифтове. Така Витоша ще може да има съвременни, безвредни, енергийно ефикасни уреди, които да обезпечават бърз и безвреден достъп до трасетата за ски.

„ Новият проект дава опция за приемане на подробни устройствени проекти въз основата на които ще се правят оценка инвеститорските планове. В момента, в случай че пристигна вложител, той не може да направи никакво капиталово предложение ”, изясни ръководителят на СОС.

Елен Герджиков обясни и кой ще влиза в междуведомствената комисия, която ще ревизира оборудванията на Витоша.

В нея ще бъдат включени представители на Столичната община, на районната администрация и на Държавната организация за метрологичен и механически контрол. Комисията ще изследва оборудванията. Ако някое от тях се окаже неизправно, кметът ще може да предложи ремонтът или премахването му, изясни Герджиков.

Карлос Контрера, общински консултант от групата на Вътрешна македонска революционна организация, пред „ Труд ”:

Няма по какъв начин общината да построява лифтове

 Карлос Контрера – Според Вас решенията, взети от краткотрайната комисия по въпросите на Витоша, в каква посока са?
– Беше доста значимо тематиката за обновения проект да се сложи и в локалната власт. Без да бъде признат новия проект, или да се промени остарелият, в този момент настоящ, оставаме единствено в областта на диалозите, пожеланията и мненията. При нов проект към този момент могат да се разработят схемите за оборудванията. Така ще може да се направи обзор на хижите, както и на останалата благосъстоятелност под формата на почивни домове на разнообразни ведомства. Паралелно с Български туристически съюз ще се водят диалози за метода, по който да се преустроят хижите, и по какъв начин да се провежда достъпът до тях. Има доста хрумвания, само че чисто нормативно би трябвало да се даде зелена светлина, с цел да се създаде Витоша като една съвременна модерна планина. В момента горе е една безспорна съсипия и надали има човек, който може да оспори това.

– С приемането на новия проект ще могат да се създадат и подробните устройствени проекти и по този начин да се даде рестарт на разнообразни процедури за намиране на реализатори, които да възвръщат значимите транспортни уреди в планината?
– Точно по този начин. Тук, обаче има една митология, която самообявилите се безпогрешни еколози развиват, че надали не би трябвало да вървим в някакви нови процедури, с цел да може да пристигна някой от някъде и да прави нещо. Това звучи като финансов стопански и политически анекдот. След всички техни викове по медиите, не виждам кой вложител ще пристигна да гради каквото и да е. Тази дребна, само че креслива група желае да изземе тематиката за Витоша от софиянци и да я показа като своя персонална идея.

– Новият проект ще може да „ отпуши ” активността в планината?
– Точно отпушване може да се назова, тъй като и най-консервативните изчисления за вложения в уреди възлизат на над 50 млн. евро. Учудвам се по какъв начин някои сътрудници от СОС споделят, че общината може да откри и да влага там тези пари, в случай че имаме толкоз огромни проблеми в града, които изискват големи запаси. Представете си по какъв начин ще излезем и ще разбираем на столичани, че общината ще вземе заем от 50 млн. лева, с цел да прави лифтове.

Кметът Йорданка Фандъкова:

Дебатът за Витоша се политизира

 Йорданка Фандъкова „ Големият спор е за реорганизация и нови лифтови уреди. През последните няколко дни се прави всичко допустимо да се политизира тематиката “, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.
Тя напомни, че през декември 2007 година тогавашният притежател на лифтовете и влековете – общинското сдружение „ Въжени линии “ е било приватизирано от „ Витоша ски “.
Решението за приватизацията е взето от Столичния общински съвет през миналата 2006 година и е било подкрепено от общинарите на ДСБ.

Според Фандъкова в този момент няма аргумент същата партия да излиза с лозунги „ Върнете Витоша на софиянци “, защото и нейните представители в общината са дали своят вот „ Въжени линии “ да бъде продадена.

„ Но в изискванията, които се гласоподават (за приватизационния контракт – б.а.), не се споделя, че оборудванията би трябвало да работят. Там има две условия – да се изплатят отговорностите на сдружението („ Въжени линии “ – б. а.) и да се резервира активността на оборудванията “, сподели още Фандъкова пред Българска национална телевизия. Тя напомни, че през годините по осъществяването на приватизационния контракт са правени 11 инспекции от Агенцията за приватизационен и следприватизационен надзор и нередности не са открити.

„ На Витоша би трябвало да има опция както за зимен, по този начин и за летен туризъм, без да има друго строителство, с изключение на на спортни уреди “, изясни госпожа Фандъкова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР