Поредна слаба година за пчеларите. От съсловието организират протест с

...
Поредна слаба година за пчеларите. От съсловието организират протест с
Коментари Харесай

Четвърта поредна година със слаби добиви на мед, пчеларите искат финансова помощ

Поредна слаба година за пчеларите. От съсловието провеждат митинг с претенции за финансова помощ поради ниските добиви на мед. 

2018 година е четвъртата поредна слаба година за пчеларите. Заради мокрото лято добивите са ниски, а изкупната цена остава под действителната себестойност на меда. Това принуждава редица пчелари да се откажат от поминъка.

През юли, когато пчелите събират мед, времето бе дъждовно и на процедура те работеха по 2-3 часа, изяснява Даниела Челебиева.

Едно пчелно семейство изяжда на година по 100 кг пчелен мед. В най-хубавия случай може да събере за пчеларя 20 кг пчелен мед. А към този момент четвърта поредна година добивите са от порядъка на 10-12-15 кг за Шуменско. За области като Ямбол, Бургас се регистрира нулева, т.е. нямат рандеман от пчелен мед, добавя тя.

Това води до неспособност пчеларите да покриват разноските за развъждане на пчелни фамилии. Заради тези загуби пчеларите желаят поддръжка по скица de minimis. Затова те провеждат митинг на 10 декември от 13 часа пред постройката на Министерството на земеделието и храните.

Даниела Челебиева изясни, че пчеларите в никакъв случай не са получавали поддръжка за пчелно семейство.

Ние желаеме възнаграждение за екосистмена услуга “опрашване “ в размер на 60 Евро на пчелно семейство за всички регистрирани пчелни фамилии. Настояваме тази година да се отпусне поддръжка за пчеларите по схемата de minimis. 

Внесено е и искане за криминализиране на незаконния импорт и приложимост на неразрешени пестициди. Те водят до утежняване на качеството на пчелния мед и неспособност за експорт и положителни изкупни цени, показва Челебиева.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР