Поредна сензационна находка - мраморна статуя на Великата богиня майка

...
Поредна сензационна находка - мраморна статуя на Великата богиня майка
Коментари Харесай

Сензация: Откриха мраморна статуя на Кибела в центъра на Пловдив

Поредна сензационна находка - мраморна скулптура на Великата богиня майка Кибела, откриха археолозите Биляна Здравчева и Мая Мартинова в центъра на Пловдив. Находката е от ІІ в. след Христа и е част от гръко-римския мавзолей на Филипопол. Кибела е източно провидение, към което античните са изпитвали голяма респект. Тя е знак на възраждащата се природа и на нейното изобилие. Покровителка е на планините, горите и зверовете. Траките също са я почитали като свое провидение.

" Както почиствахме изгорен слой от късната древност, от пръстта се появи находката. По нея има следи от изгоряло, главата й е отчупена. Самата скулптура е фланкирана от два лъва, лицето на единия също е обрушено ", описа пред " 24 часа " Здравчева.

По думите на колежката й Мартинова находката излязла в събота. Според нея скулптурата евентуално е била захвърлена през раннохристиянския интервал, когато езическите знаци са били подложени на заличаване. " Тази стауетка добавя поредицата от постаменти и релефи, които бяха открити в най-представителната страна на Римския конгрес на Филипопол ", разяснява археоложката Здравчева. Според нея от северната страна на античната агора е кипял публичен живот, стичали са се жителите, правили са се религиозни ритуали, произнасяли са се речи.

Статуята на Кибела е следващата находка след новооткритото императорско писмо, което оповестява, че Филипопол е бил санкциониран от император Септимий Север за това, че градът е подкрепил неговия съперник Песцений Нигер в борбата за трона. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР