Поредна порция протести, този път в подкрепа на подсъдими български

...
Поредна порция протести, този път в подкрепа на подсъдими български
Коментари Харесай

С протести подкрепиха български граничари

Поредна порция митинги, този път в поддръжка на подсъдими български граничари, се организираха в Бургас и Пловдив. Вчера Бургаският областен съд трябваше да гледа дело, формирано по поръчка на Турския углавен съд. Четирима български граничари са упрекнати от Анкара за гибелта на турския риболовец Ялчин Ерджан, бракониерствал край Резово през 2008 година Михаил Цонков, Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков са привлечени като обвинени за съучастничество в закононарушение за причиняване на гибел заради немарливост, причиняване на леко пострадване и увреждане на имущество, съгласно настоящото законодателство в Република Турция. Бургаският областен съд бе дал 3-месечен период на четиримата да се срещнат с обвиняването и да изградят защитни тези, на съображение чл.6 от Европейската спогодба за правата на индивида.
В последна сметка през вчерашния ден делото беше отсрочено, с цел да се приложат към него цялостният размер от писмени доказателства, с цел да се обезпечи правото на отбрана на българските гранични чиновници. Ново съвещание по проблема ще има на 9 ноември.
Припомняме, че през 2008 година българската военна прокуратура приключи делото за гибелта на турския нарушител край Резово. Разследващите бяха безапелационни, че случаят е трагичен случай. Турчинът влезнал да бракониерства в български води и е убит от Михаил Цонков, който е бил дружно с Николай Петков, Живко Петров и Николай Костов. През 2014 година Европейският съд в Страсбург се произнесе в интерес на България по дело, заведено от роднините на починалия Ялчин Ерджан.
Заради проблема Турция изиска екстрадицията на четиримата гранични служители на реда, само че българският съд веднъж към този момент отхвърли.
Около 200 души се събраха през вчерашния ден пред Съдебната палата в Бургас в поддръжка на граничарите. Солидарност към обвинените бе изразена и пред Пловдивския съд. Там се събраха към 30 някогашни служители на реда от всички подразделения на Министерство на вътрешните работи. Според Жельо Милев, един от участниците в проявата за поддръжка, сътрудниците му са изпълнявали съзнателно служебните си отговорности и не трябва да попадат под ударите на закона.





Протестът в Бургас бе подсилен от народния представител от Българска социалистическа партия Николай Тишев, както и от общинския ръководител на социалистите Живко Господинов

Цацаров настоя страната да отбрани униформените

Държавата би трябвало да заеме доста ясна и безапелационна позиция, че застава зад жителите си и зад служителите на реда, които са бранили българската граница. Тези хора за защитавали държавната граница и в този момент страната им дължи отбрана. Тази теза застъпи основният прокурор Сотир Цацаров в телевизионно изявление. Коментарът му бе предизвикан от делото против бургаските граничари, упрекнати за убийството на нарушител през 2008 година
"Не можем да приказваме никога за предаване на българските жители на турската страна. Първо, такова искане няма. Второ, даже и да има, България не предава свои жители, защото е направила запаса към тази наредба към Европейската спогодба за екстрадиция ", безапелационен бе Цацаров. Според него проблем за тях щяло да има, в случай че Турция изиска издирването им и те изоставен територията на България.
Главният прокурор описа хронологията на събитията. По думите му екипажът на турската лодка е оказал "бясна опозиция, правейки опит първо да потопи лодката, в която били българските граничари, а след това да реализира и директно нахлуване върху тях ". Граничният патрул съумял да се трансферира на турския кораб и опитал да задържи турците макар продължаващата им опозиция. И в хода на стълкновението, и при директна физическа опозиция на един от тях се създава несъзнателен изстрел, вследствие на който е породена гибелта му, добави той.
Главният прокурор счита, че е извършено извънредно детайлно и в детайли следствие на Военноокръжната прокуратура в Сливен. "То приключва с извода, че българските граничари са работили правомерно и са изпълнявали служебните си отговорности. Наказателното произвеждане по отношение на тях е прекъснато. Стартира углавен развой в турски съд, като турската прокуратура е повдигнала обвинявания за съучастничество в ликвидиране ", заключи обстановката Цацаров.

Българска социалистическа партия прикани Цачева да се намеси

Представители на Българска социалистическа партия настояха правосъдният министър Цецка Цачева и страната да се намесят в отбрана на съдените граничари. На митинга пред съда в Бургас през вчерашния ден бяха националният представител от "БСП за България " Николай Тишев и ръководителят на Общинския съвет на левицата в Бургас Живко Господинов. "Искам да прикани всички държавни институции ясно и изрично да защитят четиримата български мъже. Нека не не помнят какъв сигнал дават на стотиците граничари, които и в този миг рискуват живота си за запазване на границите на нашата татковина ", прикани Господинов.
Припомняме, че в края на предходната седмица депутати от Българска социалистическа партия в Бургас се срещнаха с граничарите, които търсят помощ от страната, тъй като Турция продължава следствието против тях.
По-рано Тишев насочи редица въпроси към Цачева по отношение на проблема. Защо България не изиска преустановяване на делото от Наказателния съд в Лозенград, Турция, базирайки се на Европейската спогодба на интернационално признание на присъди, утвърдена от Република Турция, попита той по отношение на наказателното произвеждане по проблема от 2008 година
Тишев цитира чл.53 от Европейската спогодба за интернационално признание на присъди, утвърдена от Турция. Според текста "лице, във връзка с което е произнесено европейско правосъдно решение по наказателно дело, не може да бъде преследвано, съдено или да изтърпява наказване в друга договаряща страна за същото действие, в случай че то е било целесъобразно ". Такъв е казусът с четиримата български граничари, счита той.
Социалистът пита какви дейности в отбрана на подсъдимите българи са подхванати досега от страната. Той упорства за отговор и какво ще направи България, в случай че почтените български граничари, изпълнили дълга си и защитили държавната граница, бъдат наказани в Турция.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР