Поредна нощ на взаимни ракетни удари между Израел и Ивицата

...
Поредна нощ на взаимни ракетни удари между Израел и Ивицата
Коментари Харесай

Поредна нощ на взаимни ракетни удари между Израел и Ивицата Газа

Поредна нощ на взаимни ракетни удари сред Израел и Ивицата Газа. Израел обстрелва и цели в Ливан, след изстрелване на четири ракети към Израел от ливанска територия. Съединените щати приканиха за деескалация на спора още през днешния ден.

Наши сънародници в Израел наоколо до конфликтния регион с палестинската автономност прекарват нощта под обстрел. Специалните пратеници на bTV Десислава Ризова и операторът Иван Филчев описват за следващата безсънна нощ.

В квартал Яфо, който е част от Тел Авив, обичайно вечер се организират митинги в символ на взаимност с палестинците. Провеждат ги араби, които живеят в региона. Тази вечер митинги, сякаш не се чакат. Кварталът е изцяло празен и хората са си по домовете.

Семейство Бакалови живее в Израел от 30 години. Казват, че в последно време ситуацията доста се е изострила и се тревожат и за децата и внуците си.

„ Ние към този момент сме го преживявали, само че децата се опасяват. Когато вият сирените е доста злокобно и имат минута и половина да стигнат. Какво да се прави, война “, споделя Рина Бакалова, ръководител на българския културен център в Израел.

В Израел живеят близо 50 000 българи. Пострадали няма, само че са построили мрежа между тях и се чуват всеки ден.

„ Положението е комплицирано и всички страдаме - и в Израел, и в Газа, и двете страни се бомбардират “, споделя Илия Бакалов, от Израело-българска комерсиална камара.

Бомбоубежището на семейство Бакалови в спокойно време е детска стая.

На километри на север, в град Хайфа, живеят братята Йоси и Моше.

Прадядо им Йосиф имал кебапчийница през 1876 година в центъра на София и те са към този момент пето потомство майстори готвачи.

Казват, че в никакъв случай не губят връзката с България.

- Говоря малко български, като чувам български и думите се връщат, споделя готвачът Моше Шамли.
- На вратата написа скара?
- Да, донесох си табелата от България.

„ Специалитетът ни е кебапчета и кюфтенца. Имаме фабрика и си вършим месото сами - телешко с секрети подправки “, добави Йоси Шамли.

Българите тук са оптимисти, че войната скоро ще свърши, само че единствено краткотрайно и за следващ път.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР