Поредна масирана фишинг атака със съобщения от името на банки,

...
Поредна масирана фишинг атака със съобщения от името на банки,
Коментари Харесай

Поредна масирана фишинг атака от името на банки

Поредна масирана фишинг офанзива със известия от името на банки, опериращи в България, залива електронните пощи на консуматори. В имейлите са употребявани лога или даже известни рекламни слогани на финансовите институции. За следващ път всеобщо употребяваните у нас портали за продан на виртуални писма не разпознава злонамерените известия като спам или фишинг, тъй че те се появяват паралелно с нормалната преписка и без сигнален надпис, написа "Дарик ".

Съдържанието е към този момент познатото от предходни сходни спам-вълни: „ банката “ предизвестява за спомагателни ограничения за сигурност, а от потребителя се изисква да удостовери самоличността си. Това е елементарно и безвредно, успокоява създателят. Следва предизвестие, че в случай че не потвърдите данните си или игнорирате известието, банковата ви сметка ще бъде блокирана. И бутон, водещ към е-формуляр за въвеждане на персонална информация или сайт-близнак, в който обаче го няма наложителния документ за сигурност. В някои за меродавност са представени имена, телефони, уеб сайтове на банки, постоянно – съвпадащи с действителните.

Истеричното щурмуване на имейли е от края на юли - началото на август, а най-ухажваните консуматори настояват, че не се сещат за банка, от името на която да не са получили сходно известие. Досещат се, че става дума за машинация най-много по това, че не са клиенти на толкоз доста банки. Което пък ги прави бдителни и към писма от трезори, чиито услуги употребяват. Малцина обръщат внимание, че адресите на изпращачите са повече от съмнителни, въпреки някои да съдържат в наименованието си имената на финансовите институции. Повечето са с разширения като „.de “, „.uk “, „.jp “, т.е. – изпратени са от непознати страни, с които цитираните банки нямат нищо общо.

След предходна мощна спам офанзива през март Министерство на вътрешните работи и Главната дирекция „ Борба с проведената престъпност “ се заеха да проверяват източниците на получените тогава стотици хиляди злонамерени известия. В пресинформацията си вътрешното министерство даваше увещание, че е основана организация с огромните имейл провайдъри в страната ни за пречистване на лъжливите известия. Очевидно обаче подхванатите ограничения не са дали резултат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР