Поредна декларация от прокурори в защита на Иван Гешев. Този

...
Поредна декларация от прокурори в защита на Иван Гешев. Този
Коментари Харесай

Прокурори отново бранят Гешев


Поредна декларация от прокурори в отбрана на Иван Гешев. Този път позицията е на прокурорите от Специализираната прокуратура. Според тях настояването на президента за оставка на основния прокурор е интервенция в независимостта на правосъдната власт.

Категорично се противопоставяме на отправеното искане на Президента на Република България за оставка на Главния прокурор, защото същото влиза в прорез с главните конституционни разпореждания за самостоятелност на изпълнителната и правосъдната власт, пишат от Спецпрокуратурата.

Припомняме, че в петък Гешев събра шефове на прокуратури и следствия, подреди ги зад тила си и изчете декларация, в която изясни, че Прокуратурата е „ подложена на напън от страна на президента “. Тезата на Гешев е, че офанзивата против него е тъй като проверява олигарсите на прехода. Главният прокурор, също така, на няколко пъти загатна, че само президентът е недостижим за следствие, тъй като има имунитет.

Ден по-рано, в четвъртък, прокурори влязоха в постройката на Президенството, имаше претърсвания на кабинети, по-късно бяха задържани двама от съветниците на президента. Това бе невиждана прокурорска акция в Президенството, която отприщи вълната от митинги с искане за оставка на Гешев и държавното управление.

И до момента в който редица адвокатски колегии в цялата страна обявиха, че дейностите на прокуратурата се брутални и петнят правосъдната власт, то прокурори не престават да бранят достойнството на Гешев.

Съдебната власт е самостоятелна държавна власт,която пази правата и законните ползи на жителите,юридическите лица и страната,а правораздаването се реализира в името на народа.При реализиране на функционалностите и отговорностите си всички прокурори от Специализирана прокуратура се управляват само и единствено от закона и вътрешното си разбиране, ето за какво остро се противопоставяме против всички изказвания от страна на политически лица,които се опитат да се намесят в работата на прокуратурата и манипулативно да насочат внушения и изказвания за непозволени дейности на магистрати при осъществяване на служебните им отговорности, написа в декларацията от Спецпрокуратурата.

Обръщенията на президента по естеството си са политически актове,посредством които се взема отношение по значими въпроси от външната или вътрешната политика.Той може да насочва и апели към нацията или Народното събрание. Отправяйки апел за изчистване на мутрите от прокуратурата и призовавайки за оставка на Главния прокурор,реално „ обединителят на нацията “ наруши една от главните си функционалности.Това е по този начин защото задачата би могла да бъде всяка друга,но не и обезпечаване на естествени взаимоотношения сред държавни органи.Ако не желаеме да се озовем на неправилен път не следва да забравяме,че демократичния блян не дефинира демократичната действителност и че демокрацията се заражда и оформя от взаимните въздействия сред нейните идеали и нейната реалност,както и от подтика на една задължителност и съпротивата на едно битие, се споделя още в декларация.

" Извършвайки дейности по следствието,в служебни пространства находящи се в постройката на президентството,магистратите от Специализирана прокуратура са се водили само и единствено от закона, следвайки само и единствено обезпечаване на обективно,всестранно и цялостно следствие по формирано досъдебно произвеждане.

Категорично считаме,че изказването на обединителя на нацията,поводът за което несъмнено са съответни дейности по досъдебно произвеждане на Специализирана прокуратура е опит за влияние върху магистрати при осъществяване на служебните им отговорности,с който опит жестоко е погазен главен принцип на правовата държава-независимост на правосъдната власт.

Заявяваме,че магистратите от Специализирана прокуратура съблюдаваме законите и Конституцията на Република България и ненарушаваме положената от всеки един от нас клетва,но у нас остава подозрението,че призовавайки народа с думите „ да почистим мутрите от прокуратурата “ президентът на Република България е пристъпил положената клетва”, написа още в декларацията в поддръжка на прокурорите от Специализираната прокуратура.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР