Поредицата за легендарния добър магьосник Хари Потър навърши 20 години.

...
Поредицата за легендарния добър магьосник Хари Потър навърши 20 години.
Коментари Харесай

20 години от премиерата на Хари Потър

Поредицата за именития добър вълшебник Хари Потър навърши 20 години. На днешния ден през 1997 година е оповестена първата книга на незнайната до тогава английска писателка Джоан Роулинг - "Хари Потър и философският камък”. Днес тя е освен една от най-популярните авторки, само че и измежду най-богатите хора в света.

Всичко стартира през 1990 година по време на дълго пътешестване с трен. "Пътувах от Манчестър до Лондон и внезапно концепцията за Хари Потър се появи в главата ми”, споделя Роулинг.

Книгата й обаче е отказана от доста издателства, преди Роулинг да я занесе в "Блумбсбъри”.

 1934778

Никой от нас нямаше да познава Хари Потър, в случай че не беше ползата на 8-годишната Алис Нютън – щерка на издател в "Блумсбъри”. Момиченцето прочело първата книга още когато Роулинг я занесла в издателството и споделила на татко си, че е "много по-добра от всичко друго”, съобщи бТВ.

В момента сагата за Хари Потър е с световен триумф. От седемте книги са продадени над 450 млн. копия, а 8-те кино продукции също се радват на огромен триумф.

Никоя друга детска книга не е постигнала толкоз доста от позиция както на комерсиалното, по този начин и на културното влияние, трансформирайки цяло потомство момчета и девойки в въодушевени читатели.

 1934776

Историите за магьосника са толкоз известни, че книжарниците по целия свят почнали за първи път да провеждат специфични събития за излизането на всяка последваща книга от поредицата.

Последната книга от поредицата "Хари Потър и даровете на смъртта” се трансформира в най-бързо продаваната книга в историята – 11 млн. копия в първите 24 часа.

Книгите са толкоз известни, че Джоан Роулинг се трансформира в единствения писател–милиардер в международната история.

Голямото търсене на книгите за Хари Потър кара в. "Ню Йорк Таймс” да основат специфична бестселър секция за детска литература.

Думата "мъгъл”, измислена от Роулинг като наименование за хората в света на Хари Потър, които нямат вълшебен качества, е една от дребното думи от поп културата, включени в Оксфордския речник.

Поредицата е толкоз известна, че всяка година хиляди фенове на книгите посещават действителни места във Англия, които или се загатват в книгите, или са основани особено.

Поради тази причина управлението на гара "Кингс Крос” в Лондон е сложило специфична табела, обозначаваща тайната платформа 9¾, от която отпътува така наречен "Хогуортс експрес” – влакът, който транспортира магьосниците към учебно заведение Хогуортс.

 1934779

В момента Джоан Роулинг написа престъпни романи под псевдонима Робърт Галбрейд. Тя се занимава интензивно и със обществена активност.

Тя разгласява и пиеса за момчето-магьосник, която наблюдава историята на Хари, Рон, Хърмаяни и техните деца. "Хари Потър и прокълнатото дете” също се радва на голям триумф.

Роулинг продължава да работи с компанията "Уорнър Брадърс”, които филмираха книгите за Хари Потър. В момента следва да се появи вторият филм от поредицата "Фантастични животни и къде да ги намерим”, още веднъж част от магьосническия свят на Хари Потър.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР