Поредицата от пиар събития с откриване на някакви неща вече

...
Поредицата от пиар събития с откриване на някакви неща вече
Коментари Харесай

Газ до дупка или другото, с ъ - пак до дупка!

Поредицата от пиар събития с разкриване на някакви неща към този момент вършат досието на Бойко Борисов много дебело. В началото на седмицата министър председателят инспектира разширението на газопреносната мрежа при Кнежа. И мигновено получи отговор на изказванията си по какъв начин с това уголемение българската стопанска система ще купува най-евтиния газ - от някогашния ни дипломат в Русия Илиян Василев! Той разгласява своя коментар в профила си във Фейсбук.

Какво е забавното в него - съждението за Борисовите хвалби, че " тате ще ми купи колело, но различен път ". " Пореден пиар, вместо прям диалог и истина, който демонстрирахте откривайте следващата права от разширението, което въобще не е директен газопровод на Турски поток ", добави Василев, който прецизира по какъв начин на газовата борса в Баумгартен, до Виена, цената на газа е малко над 10,32 евро на мегаватчас, а в България е 22,92 евро на мегаватчас. " Защото нали се досещате, че хората ще питат - тази разлика от близо 300 милиона евро, която подаряваме на " Газпром " годишно, дали инцидентно не се връща у нас и осмисля дните и джобовете на запалянковците на " Турски поток " през България, който скоропостижно стана " Балкански ", разяснява още Василев.
" Да погледнем и на грандиозния триумф на БТГ в отстояване на националния интерес и съпоставим цените, по който до в този момент плащаше Газекспорт през България - 1,87 $ на хиляда кубически метра на 100 километра и цената, която същия Газекспорт заплаща за прилагане на " своя " газопровод ОПАЛ в Германия - над 12 $ на хиляда кубически метра на 100. /действителната цифра в безспорни размери, е толкоз стряскаща, че ще е спестя/. И се пробвате да ни убедите, че сме блъснали джакпота, ние българските жители, та си коства да " влагаме ". Признавам, бизнес та дрънка. Няма такава норма на облага в естествения бизнес. И наркотрафикантите и контрабандистите ще завидят ".
Думите на Василев в действителност звучат мощно. Не за друго, а тъй като елементарно може да се хвърли взор на цените в Баумгартен - има си подробни данни онлайн! Но, все пак, аз персонално имам известни подозрения във връзка с казаното - или по-точно известни неясноти. Ето ги:
1. Цената за България в действителност е утвърдената от КЕВР цена на " Булгаргаз " за крайни консуматори, т.е. тя е с избрани тежести, в това число такава за " Булгаргаз " като медиатор. С други думи - това не е цената от " Газпром ", а тази цена настойчиво се крие като комерсиална загадка от всички български държавни управления до момента, което е незаконно по отношение на обществото!
2. Цената за България обаче не вкючва цени за достъп и транспорт през газопреносната мрежа, избрани по реда на Методиката за установяване на цени за достъп и транспорт на природен газ през газопреносните мрежи, благосъстоятелност на " Булгартрансгаз " ЕАД. Не включва данък и Данък добавена стойност. И въпросът тук е дали цената на борсата в Баумгартен е за крайни клиенти или е за снабдители, които по-късно обезпечават синьото гориво за крайни клиенти? А от този въпрос идва и идващият - надценката на всеки снабдител каква е, акцизът и ДДС-то какви са и какво се получава?
3. Интересно е и сравнението за директните такси - в случай че е истина, това е заплашителен гвоздей в газовия ни ковчег.
Проблемът в цялата работа е, че има много неясноти за цялостната картина от цифри и всяко изрично умозаключение е невероятно. Но даже ясните цифри демонстрират едно - и тук ще спечелим влиятелно място обратно в класацията!
Автор: Ивайло Ачев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР