Поредица срещи, състояли се през последните седмици между Хамас и

...
Поредица срещи, състояли се през последните седмици между Хамас и
Коментари Харесай

Флиртът между "Хамас" и Египет ще размести палестинската политика

Поредица срещи, състояли се през последните седмици сред " Хамас " и високопоставени публични лица в Кайро, приказват за възстановяване в връзките сред Египет и палестинското ислямистко придвижване. Последиците от това ще се усетят в Газа, палестинската политика и в района.

Вчера в тирада в Газа Исмаил Хания, който неотдавна стана водач на " Хамас ", съобщи, че връзката на линията с югозападния ѝ комшия се затопля. " Отворихме нова глава с Египет и в връзките ни бе маркиран сериозен прогрес ", сподели той.

През по-голямата част от предишното десетилетие Египет участваше дружно с Израел в поддържането на обсада по суша, въздуха и вода против линията Газа - наказателна мярка против " Хамас " и военното му крило. През 2007 година придвижването завладя линията и тя до сегашен е под негов надзор.

През миналия месец ситуацията се утежни, откакто Израел по молба на настоящата от Западния бряг Палестинска самостоятелна власт наложи ограничавания и в електрозахранването на Газа и това докара до режим на тока в линията - електричество има единствено четири часа дневно. Санкциите са част от дългогодишните старания на Палестинската автономност - отпред на която е партията противник " Фатах " - да принуди

" Хамас " да се откаже от властта в Газа и да се включи в едно общо държавно управление.

Прекъсванията в електроснабдяването засегнаха лечебни заведения и пречиствателни станции и в допълнение изтезават двумилионното население на Газа поради вълната от изтощителни горещини.

Усещайки, че е нужно да предприеме нещо и безпокоейки се да не загуби поддръжката на хората, " Хамас " опита да поправи връзките с формалните управляващи в Кайро - те управляват единствения граничен пункт сред Египет и Газа и откогато ръководи президентът Абдел Фатах ас Сиси, са мощно обезпокоени от връзките сред " Хамас " и придвижването " Мюсюлмански братя ", свалено от власт от Сиси след всеобщи митинги.

Миналия месец новоназначеният лидер на " Хамас " в Газа, Яхия Синуар, произхождащ от военното крило на групировката, се срещна в Кайро с представители на египетската страна, в това число с началника на разузнаването.


© Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Членове на палестинските сили за сигурност патрулират по границата с Египет.

Предполага се, че срещите са били уредени и благодарение на Мохамад Дахлан, 55-годишен някогашен функционер на " Фатах ", който е родом от Газа и в този момент е корав съперник на президента на Палестинската автономност и лидер на " Фатах " Махмуд Абас.

Хания съобщи, че Египет оказва помощ да се подобрят изискванията на живот за жителите на линията, както и че договарянията към този момент са довели до облекчение на част от компликациите, които блокадата е провокирала. " Египетската страна е подготвена да помогне и египетските управляващи разпоредиха да се приложи комплекс от ограничения, първата от които е позволение в Газа да бъде импортирано гориво. " В речта си Хания благодари също на

Катар и Саудитска Арабия за финансовата поддръжка.

Дахлан, който прекарва по-голямата част от времето си в Обединените арабски емирства и е непосредствен до Египет, се очерта като авторитетен медиатор в района, решен да изглади разликите сред " Хамас " и Кайро и вероятно да насочи предизвикателство към Абас като съперник за лидерския му пост.

В този смисъл по-близките връзки сред " Хамас " и Кайро са сериозна опасност за палестинския президент, считат анализатори от Близкия изток. Не единствено тъй като подвигат реномето на придвижването в районен проект, споделиха те, само че и тъй като се ускоряват позициите на Дахлан и се подронва имиджът на Палестинската автономност, която се показва като преобладаващия политически орган на палестинците.


© Associated Press

Мохамед Дахлан.

Израелската страна, която от 1979 година има подписан кротичък контракт с Египет и работи в тясна съгласуваност с Кайро по въпросите на сигурността, следи деликатно диалозите сред съседа си и " Хамас ". Подобно на Съединени американски щати и Европейски Съюз Израел счита придвижването за терористична организация и желае да лимитира въздействието му.

След последния кръг диалози в Кайро " Хамас " разчисти терен от своята страна на границата с Египет, създавайки буферна зона, охранявана с наблюдателни кули, камери и огради от бодлива тел - отстъпка поради чувствителността на Кайро по въпросите на сигурността. " Тези ограничения би трябвало да послужат като гаранции за египетската страна ", сподели пред кореспонденти Тауфик Абу Наим, назначеният от " Хамас " шеф на службите за сигурност в Газа.

След това представителите на придвижването се завърнаха в Кайро. Според източници " Хамас " желае Египет да отвори граничния си пункт " Рафах " за по-дълго и да усили доставките на сила и вноса на артикули.

Кайро желае сведения за " радикалните детайли ", които влизат и излизат от Газа, както и помощ в следенето на екстремисти, свързани с " Ислямска страна " и нападащи египетските сили в Северен Синай. Египетските управляващи към този момент не са дали отговор на молбата ни да разясняват тематиката. Представител на израелското министерство на външните работи отхвърли да приказва. Като симптом за това, че

договарянията разбъркват картите в палестинската политика,

преди края на седмицата 82-годишният Абас ще се срещне с египетския президент Сиси. " Според мен има огромно оживление в връзките сред Египет и " Хамас " ", съобщи Акрам Атала, самостоятелен анализатор от Газа. " За пръв път можем да кажем, че сред двете страни има общи дейности, съдействие. Откакто придвижването " Хамас " бе основано преди 30 години, до момента това в никакъв случай не е било правено публично. "

Според Атала решаваща роля тук играе посредничеството на Дахлан. Абас е все по-недоволен от " Хамас " и се опита да усили натиска върху групировката, а това придава по-голяма тежест на ролята на Дахлан. През 2012 година Абас го изгони от " Фатах " и от този момент той живее в самоналожено заточение. Последното нещо, което палестинският президент желае, е Дахлан да се върне в Газа, с утвърждението на Египет и то като воин.

" Дахлан употребява настоящия момент, с цел да се показа като най-ефективният състезател на палестинската сцена и избавител на " Хамас " ", съобщи Атала, допускайки, че всяка от упоменатите страни е спечелила нещо: Дахлан във връзка с въздействието си и " Хамас " като политически сътрудник.

Анализаторите в района наблюдават деликатно какви вероятни последствия ще имат по-близките връзки с Египет за връзките на " Хамас " с Катар, който през последните години похарчи над 500 милиона $ за инфраструктурни усъвършенствания и създаване на клиники в Газа.

Египет и Саудитска Арабия водят акция против катарската страна с присъединяване на сунитски арабски страни поради връзките ѝ с Иран, обвинявайки я, че подкрепя тероризма. Доха отхвърля. Според анализаторите, в случай че Египет ще построява по-добри връзки с " Хамас ", прекомерно допустимо е да упорства другарството с емирството да бъде прекъснато. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР