Поредица от събития в чест на 135 г. от създаването

...
Поредица от събития в чест на 135 г. от създаването
Коментари Харесай

Честват 135 г. от създаването на Варненското медицинско дружество

Поредица от събития в чест на 135 година от основаването на Варненското здравно сдружение /ВМД/ приготвя Медицинският университет в града. Целта е делото и заслугите на учредителите и членовете на сдружението да се помнят и разпространяват както измежду университетските среди, по този начин и измежду жителите, разясниха проф. Златислав Стоянов, доцент Емануела Мутафова и доцент Димитър Ставрев.

Тримата са част от образуваната в университета работна група, която е подхванала най-мащабното досега изследване на историческите архиви и изявления, свързани с активността на ВМД. Сред забавните находки е първото у нас антропологично проучване на популацията във Варна, направено преди 120 година от военния доктор доктор Йордан Севов.

Сравнението с днешните данни сочи, че растежът на популацията се усилва отмерено, без акселерация, изясни доцент Ставрев. Множеството издирени експонати и документи на ВМД ще бъдат изложени в непрекъсната експозиция в Музея по история на медицината.

Дигитализираните архиви на сдружението, което е второ у нас след Освобождението и водещо в медицинския теоретичен живот, ще бъдат качени в уеб страницата на МУ. На годишнината ще бъдат отдадени теоретичен конгрес “Детското здраве в България – исторически преглед” и самодейностите по отбелязване на Европейския ден на морето, а финалът ще бъде даден с конференция на Българското сдружение по история на медицината в навечерието на учредителната дата – 10 декември.

“Макар и писан преди 135 година, уставът на сдружението звучи настоящо и през днешния ден. Първите три точки в него са отдадени на образованието, профилактиката и здравето във всички политики”, разяснява доцент Мутафова, декан на Факултета по публично опазване на здравето. В чест на един от видните учредители на ВМД и кмет на Варна – доктор Ангел Пюскюлиев, факултетът ще учреди премия на негово име, която ще се присъжда годишно на изявени абитуриенти.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР