Поредица от изследвания на геномите на хиляди проби от новия

...
Поредица от изследвания на геномите на хиляди проби от новия
Коментари Харесай

Учени откриват опасни мутации в коронавируса, но вярват, че не са устойчиви

Поредица от проучвания на геномите на хиляди проби от новия ковид SARS-CoV-2 демонстрират, че той мутира и се развива, до момента в който се приспособява към своите човешки гостоприемници, написа " Ройтерс ".

Ето какво споделят специалистите за тези открития и по какъв начин биха могли да повлияят на пандемията COVID-19 и напъните за създаване на ваксини и лекуване:

Използвайки база данни, наречена Глобална самодейност за шерване на всички данни за инфлуенца (GISAID), откривателите от Националната лаборатория в Лос Аламос в Съединени американски щати наблюдават генетични промени или разновидности в " шиповете " на новия ковид - частта, която му дава отличителната му форма.

Предварителните им проучвания откриват 14 такива разновидности. Според откривателите една разновидност, D614G, е " незабавен проблем ", защото наподобява преобладаваща и може да направи заболяването по-инфекциозна.

Използвайки същата база данни GISAID, екип от University College London във Англия ревизира геномите на повече от 7500 вируси от инфектирани пациенти по целия свят.

Екипът на UCL откри 198 198 разновидности в оценените от ковид геноми, само че съобщи, че никой не наподобява на този стадий да е изключително стеснителен.

Друго изследване на учени от английския университет в Глазгоу, което също проучва разновидностите в геномите на вирусни проби SARS-CoV-2, откри, че тези промени не алармират, че има разнообразни варианти.

Това опонира на предходно авансово изследване на китайски откриватели, което допуска, че при започване на експлоадирането на COVID-19 в Китай има два варианта, циркулиращи при хора, и че той е бил по-агресивен.

" Тази концепция за голям брой варианти би трябвало да бъде доста развенчана ", споделя Ерик Топол, кардиолог, генетик и създател на Института за транслационни проучвания Скрипс в Ла Джола, Калифорния. " Знаем, че има единствено един вариант. "

Джонатан Стой, началник на отдела по вирусология в Британския институт Франсис Крик, разяснява, че взети дружно, изследванията оферират " вълнуващ " взор върху еволюцията на вируса и акцентира, че той е " движеща се цел ".

" Вирусът се развива и се трансформира. И още не знаем какви са последствията от тези промени ", добавя Стой.

" Този ​​коронавирус мутира тъкмо както би трябвало да прави всеки добър РНК вирус ", изяснява Марк Шлейс, специалист по молекулярна генетика в Университета на Минесота.

Експертите по генетика и биология разясняват, че към момента е рано да се разбере дали някоя от разновидностите имат значение.

Лорънс Йънг, професор по молекулярна онкология в английския Университет на Уоруик, съобщи, че въпреки да има " доста спекулации за вероятното пораждане на по-агресивни варианти ", изследванията към този момент демонстрират, че това не е по този начин.

" Като цяло вирусът на SARS-CoV-2 не мутира с висока скорост... и сега няма безапелационни доказателства, че разновидностите са имали забележителен резултат ", добавя той

Топол съобщи, че учените ще би трябвало да проведат проучвания във функционалната геномика - да проучат тъкмо по какъв начин съответна генетична разновидност въздейства върху държанието на вирус - с цел да схванат повече.

Мутациите, открити от UCL, не са разпределени отмерено в генома на вируса, като някои елементи на генома е по-малко евентуално да мутират, а други по-вероятно да варират.

Люси ван Дорп, която управлява работата на UCL, съобщи, че тези по-стабилни елементи от вируса могат да бъдат по-добри цели за създаване на медикаменти и ваксини. " Искаме да се насочим към частите на вируса, които, доколкото наблюдавахме, не се трансформират. Ако не са се трансформирали доста в хода на пандемията до момента, надяваме се, че няма да се трансформират доста в бъдеще. " /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР