Пореден закон, минал тихомълком на първо четене, който ще бъде

...
Пореден закон, минал тихомълком на първо четене, който ще бъде
Коментари Харесай

Прокарват с лобистки закон незаконни стикери за милиони

Пореден закон, минал тихомълком на първо четене, който ще бъде гласуван в последните 5 работни дни на този парламент се пробутва незабавно под претекст, че е добре за всички да има екостикери. Истината е, че те са изцяло ненужни, защото цялата информация за екологичността на колите я има към този момент в е-регистър.
Същото важи за изцяло непотребните стикери за гражданска отговорност, чиято цена обаче се усилва – и тя е в е-регистър. Въпреки това лепенките не престават да се печатат. Така е и с лепенките за механически обзор, въпреки и тази информация да е в е-регистър, оповестява изданието „ 19 минути “. Всичко е проверимо по номера на колата, който служителите на реда просто изписват при инспекция и получават цялата информация – от екокласа на автомобила, през съществуването на гражданска отговорност и до минатия обзор.

Според специалисти всички стикери са противозаконни съгласно член 105 на Закона за придвижване по пътищата, защото пречат на видимостта на водачите.

Народните представители очевидно не четат писаните от тях самите закони и вършат нови, които отхвърлят настоящи такива.
Депутати, които са дали своят вот " нововъведението " се аргументират много необичайно.
Според тях щели да се вършат специфични прегледи, тъй като можело колите Евро 5 и 6 да са минали толкоз километри, че да не са към този момент екологични. Само че в проектозакона написа: „ Всяка екокатегория ще бъде определяна на база данните в свидетелството за това каква категория има от Евро 2 до Евро 6. Когато не е маркирана екологичната евронорма, ще се вземат резултатите от измерването на замърсяването, направено в техническия пункт”. Т.е. инспекции няма в 99,99% от случаите.
Втората неистина е, че в действителност новите стикери са старите за механически обзор. И това не е правилно!
Защото задачата в действителност е да се вкара цяла нова система на наблюдаване – с изключение на стикери с вградени чипове, ще има четци, камери, които общините към този момент купуват, стойки, на които те да се слагат, големи са разноските за поддръжка, много пари ще потънат и около свързването с мобилните оператори, които ще предават данните.
От една страна, системата е остаряла с 15 години и ни връща 2 генерации обратно. От друга, България към този момент има най-модерната тол-система, която без един лев нова инвестиция може да прави тази работа дори и без камери, тъй като се употребява сателитно следене. Напомняме също, че в нея страната влага в този мандат 288 000 000 лева от парите ни.
Новата система, която желаят да ни пробутат ще стартира в огромните градове с лъжата, че по този начин било в Париж.
Истината е, че към този момент не е по този начин. Когато обхване цялата страна, тази система ще коства на данъкоплатците нови 300 милиона лв..

Дали всичко това не се прави по лобистки аргументи поради някоя печатница, която би осъществила прелестни облаги от новия закон?
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР