Пореден уикенд, поредно бягство от града. Този път - в

...
Пореден уикенд, поредно бягство от града. Този път - в
Коментари Харесай

Уикенд в село Добърско

Пореден уикенд, следващо бягство от града. Този път - в южните поли на Рила, към едно от многочислените и прелестни села на територията на България, село Добърско.

Как да стигнем

Добърско е на 21 км от Банско. Ако идваме от София, би трябвало да се отбием вляво при Разлог - в посока Долно и Горно Драглище.

View this post on Instagram
A post shared by Silvia (@malechkapalechka) on Apr 2, 2018 at 9:19am PDT

За селото

Добърско е едно от най-живописните български села, които ние сме виждали. Че и по какъв начин другояче, откакто е заключено сред три планини - Рила, Пирин и Западни Родопи. Това, че се намира доста близо до ски зоните на Банско, Разлог и Добринище, го прави идеално място за отмора през уикенда - наоколо до планината, само че и задоволително надалеч от шума и навалицата на зимните ни курорти.

View this post on Instagram
A post shared by Geri Kirova (@gergana888) on May 26, 2019 at 3:12am PDT

Добърско е ситуирано на 1070 метра надморска височина и граничи със предпазената територия на Национален парк " Рила ". Точно на влизане в селото ще забележим един дребен язовир, който отразява величествените заснежени върхове на най-високите ни планини.

Къщите на Добърско пък са ситуирани терасовидно по скатовете. От всеки дом се открива една прелестна панорама към долината на Места и към Пирин.

View this post on Instagram
A post shared by БОЛГАРИЯ ПУТЕШЕСТВИЯ СЕМЬЯ (@li_happiness) on Jun 19, 2018 at 3:50am PDT

Селото безспорно очарова най-много с красивата си природа и с гостоприемството на локалните хора. С тях е същинско наслаждение човек да беседва, най-много тъй като постоянно знаят някоя забавна за шерване история.
 Уикенд в село Гела
Уикенд в село Гела

Спокойствие, чист въздух и природа

Местните ни го приказват

Една баба да вземем за пример беше по този начин добра да ни опише доста забавна локална легенда. Всички сме чували по какъв начин след борбата при Беласица византийският император Василий II Българоубиец подрежда да бъдат изведени очите на всички български бойци. На всеки 100 е бил оставен по един с едно крепко око, който да води останалите към дома.

View this post on Instagram
A post shared by Деян Хлебаров (@deyan_hlebarov) on Dec 23, 2018 at 1:59am PST

Това, което не знаехме обаче и което ни показа нашата събеседничка, е, че доста от тези бойци в действителност са се заселили по-късно точно в Добърско и са основали фамозна певческа школа на разложките слепи бойци. Те изкарвали прехраната си, като обикаляли селата, свирели на гъдулка и пеели. По този метод помогнали за разпространяването и съхранението на българския национален фолклор.

Какво да забележим

Добърско е известно най-много с църквата си " Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат ", поради нейните неповторими фрески. Няма различен храм по света, в който Исус Христос да е изобразен в нещо като совалка и да наподобява надали не на астронавт. Причудливите фрески и до през днешния ден съставляват мистерия, за която нито църквата, нито учените имат пояснение.

View this post on Instagram
A post shared by Nikolina Angelkova (@angelkova.nikolina) on Aug 9, 2017 at 3:12am PDT

Необичайното си име църквата пък дължи на двамата византийски бойци, оповестени за светци, откакто губят живота си, поради вярата си в Бог.

Храмът е със статут на народен монумент на културата и е препоръчан за включване в листата на ЮНЕСКО за международно културно завещание. Сградата е на половина вкопана в земята, няма прозорци, а единствено тесни отвори. Липсва купол и камбанария.

View this post on Instagram
A post shared by Alexander Alexiev (@aaalexiev) on Jun 11, 2018 at 10:06pm PDT

Много покрай църквата се намира и водопадът Щрокалото, който е висок към 30 метра. Водопадът е ситуиран в дере с гъста растителност, до което можем да стигнем доста елементарно - като следваме табелките или попитаме някой локален. Ще ни упътят с удоволствие.

Къде да отседнем

В селото има един хотел и две къщи за посетители, които оферират нощувки целогодишно, тъй че всички условия за един прелестен уикенд са налице.

Какво да хапнем

View this post on Instagram
A post shared by Kristina Glushkova (@kristakudis) on Sep 13, 2019 at 10:14pm PDT

Заради близостта си с Банско, и в Добърско на респект в кухнята са доста от прословутите бански специалитети. Между тях безспорно попада капамата, банският чомлек, банският дъртак, банският суджук и костуретата с чекане и сланина ( фасул с цвекло (от туршия) и сланина). А, да не забравим и за вкусната добърска кухина, която е идеална за закуска.
 Уикенд в село Делчево
Уикенд в село Делчево

Поредна доза селски туризъм
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР