Пореден ценови рекорд на борсовия ток отбеляза България. Във вторник

...
Коментари Харесай

Повреда в АЕЦ "Козлодуй" изстреля цената на борсовия ток до рекордно ниво

Пореден ценови връх на борсовия ток означи България. Във вторник страната ни още веднъж бе преди всичко в Европа по високи цени на електрическата енергия в сегмента " Ден напред " с днешна дата на доставка. Стойността тук бе 82.42 евро/мВтч, като същата беше и в Гърция - от 11 май двете страни към този момент са в пазарно обединяване, което на процедура изравни цените.

Сходна е и цената в Италия (81.96 мВтч), само че там в нея са добавени спомагателни такси. Високи са и стойностите в Испания и Португалия, където цената е малко над 80 евро/мВтч, сподели информация на " Капитал " в портала energylive.cloud. Най-ниски са в Германия, Австрия, Словения, Хърватия, където електрическата енергия се продава за 65-66 евро/мВтч, демонстрират още данните.
Сряда, отново скъпо
Стойностите на електрическата енергия резервират високите си равнища в сегмента " Ден напред " и през днешния ден, а България и Гърция още веднъж са измежду първенците в Европа по безценен борсов ток с цена от 81.25 евро/мВтч. Все отново през днешния ден най-висока е цената на борсовия ток в Португалия и Испания - 86.23 евро/мВтч.
Няма ток
Едно от обясненията за високите борсови цени на електрическата енергия е дефицитът на ток. В разнообразни интервали в Европа се случват поправки и краткотрайни изключвания на огромни енергийни мощности, което провокира дефицит на електрическа енергия. Това се усеща и в България, защото страната ни също е част от европейския пазар.

За вчерашния връх този път има и друго пояснение - поради изключване на една от двете турбопитателни помпи, които се намират в неядрена част на VІ блок на АЕЦ " Козлодуй ", мощността на реактора е била понижена до 50%. И през днешния ден се покачваше, само че още не е доближат цялостен потенциал.

Това се случва до момента в който другият - V блок, e в планов годишен ремонт до края на май (отделно в ремонт са и 5 и 6 бл. на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " ). Така нуклеарната централа работеше с понижена мощ, което е довело до спомагателен недостиг на електрическа енергия и надлежно - по-високи цени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР