Пореден трус в здравеопазването. Касата плащала лекарство на частна болница

...
Пореден трус в здравеопазването. Касата плащала лекарство на частна болница
Коментари Харесай

НЗОК е плащала лекарство на частна болница на цена 7 пъти по-висока от тази на държавна и общинска?

Пореден трус в опазването на здравето. Касата плащала лекарство на частна болница на цена 7 пъти по-висока от тази на държавна и общинска.

Твърдението е на шефа на институцията доктор Дечо Дечев в изявление за " Дарик Радио ", който нападна и дейности на здравния министър Кирил Ананиев.

Снимка: bTV

Управителят на касата хвърли " бомба " в радиоефира и отхвърли да дава отговор на въпросите ни.

Така остава мистерия кое е лекарството платено в пъти по-скъпо, коя е болничното заведение и за какво Дечев приказва в този момент - в края на мандата си. Законът за публичните поръчки, който шефът на Касата подлага на критика, е в действие от съвсем четири години.

Снимка: bTV

Според него частните лечебни заведения не би трябвало да вършат публични поръчки, в това число за медикаменти, които се заплащат с вноските на здравноосигурените. Което, съгласно Дечев, води до фрапиращата разлика в цените, по които се заплащат.

Казусът със седем пъти по-скъпо лекарство, публично не е поставян пред Надзора на касата, настояват членовете му.

Снимка: bTV
" Това, което изнесе лекар Дечев в общественото пространство, в огромната си част дава отговор на истината. Сега за съответен случай не мога да кажа “, съобщи Андрей Дамянов, член на Народно събрание на НЗОК от Неправителствени организации.

Снимка: bTV
От здравното министерство настояват, че шефа на касата не е алармирал и тях. И изясняват: " Може единствено да се допуска, че става дума за разликата в цената сред автентичен артикул и генерик с еднообразно интензивно вещество, защото всички останали хипотези са неприемливи поради обстоятелството, че длъжник на лекарството е точно касата ".
Българска социалистическа партия внася сигнал в прокуратурата за цената на медикаментите Лекарствата в частните лечебни заведения са седем пъти по-скъпи, съобщи Драгомир Стойнев
" Ние ще сложим това запитване, с цел да забележим за коя болница става дума, за кое лекарство и за какво касата в последна сметка е платила такава фрапантна разлика ", сподели Дамянов.

От Българска болнична асоциацията са безапелационни, че изнесеното от Дечев не дава отговор на действителността.

Обясняват, че касата заплаща на частните лечебни заведения медикаментите по цени на доставчика, само че не по-високи от оптималните, избрани в обществен лист. И в случай че има разлика с тези на държавни и общински болница, тя е минимална, а не 7 пъти.

Снимка: bTV
" Няма по какъв начин да се случи това нещо. Липсата на социална поръчка и повдигането на този въпрос е поредна, не знам по какъв начин да я нарека, политическа или единствено ПР акция ", съобщи Свилена Димитрова, ръководител на Българска болнична асоциация.

Снимка: bTV
Предложението, частните лечебни заведения да не организират публични поръчки, е направено от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов и негови сътрудници от разнообразни партии през 2016-та. Пред bTV Иванов се аргументира с евродиректива, която го налагала.

От Българска социалистическа партия обявиха, че ще сезират pрокуратурата, поради изказванията на Дечев. А от здравното министерство опровергаха всяко едно от тях:

" Дечо Дечев оглави касата през юли 2018-та, след скандал с предходния шеф. Мандатът му изтича през март. И съгласно поръчката, която даде, не желае втори. А политическите партии към момента нямат решение кой претендент ще повдигнат. От Българска социалистическа партия са безапелационни, че те няма да имат номинация”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР