Пореден тежък удар претърпя финландският производител на мрежово оборудване за

...
Пореден тежък удар претърпя финландският производител на мрежово оборудване за
Коментари Харесай

5G не върви: Двуцифрен спад на продажбите на Nokia

Пореден тежък удар претърпя финландският производител на мрежово съоръжение за телекоми Nokia. Компанията разгласи двуцифрен спад на продажбите през последното тримесечие на 2023 година на фона на продължаваща неустановеност в софтуерния бранш и едва потребителско търсене, оповестяват международните организации.

Nokia е измежду водещите снабдители на 5G съоръжение дружно с Ericsson, Huawei и Samsung. Техните мрежи от пето потомство бяха шумно рекламирани като стъпка в бъдещето на смесена действителност, самостоятелни коли и " умни " фабрики, само че за момента потребителските приложения на технологията не демонстрират решителни преимущества по отношение на 4G и в това време решенията за бизнеса към момента са в огромната си част на демонстрационен стадий.
 Паднали колоси: Nokia - напредък и провал
Паднали колоси: Nokia - напредък и провал

Финландската компания завладя света на мобилните технологии, само че напредъкът я изпревари съдбовно

На този декор, икономическите компликации карат хора и компании да лимитират разноските си - а за телекомите, създали многомилионни инвестиции в 5G това значи по-малко покупки от Nokia и съперниците ѝ.

Колко по-малко? Според доклада на финландската компания облагата сред октомври и декември е спаднала от 931 млн. евро до 558 млн. евро на годишна база. Приходите от продажби пък са с цели 23% надолу - до 5,7 милиарда евро.
 5G трябваше да е гражданска война, а гръмна като балон
5G трябваше да е гражданска война, а гръмна като балон

Мобилните мрежи от пето потомство имат капацитет, само че падат жертва на нереалистични упования

" През 2023 година видяхме забележима смяна в потребителското държание, която се отразява на нашата промишленост, като тя е резултат от макроикономическата среда и високите лихвени равнища ", се показва в позиция на изпълнителния шеф Пека Лундмарк. От думите му излиза наяве, че телекоми, които към този момент са закупили 5G съоръжение, не бързат да се доставят още.

През октомври Nokia разгласи, че ще редуцира 14 000 души, с цел да усъвършенства разноските си.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР