Пореден спор се зароди днес между инициативни родители и социалния

...
Пореден спор се зароди днес между инициативни родители и социалния
Коментари Харесай

Родители пак с/у националната стратегия за детето

Пореден спор се зароди през днешния ден сред инициативни родители и обществения министър Бисер Петков по отношение на изработването на Национална тактика за детето. Родителите са изрично срещу план, който бе оповестен и докара до митинги, а Петков е безапелационен, че този план към този момент изцяло е отдръпнат.

В Агенцията за протекция на детето ме трансфораха в чудовище за личната ми щерка, имаше денонощен психически тормоз. В един миг бях пред угрозата да изгубя и работата си, и жилището си поради опитите им да вкарат детето ми в спешен център, с цел да могат да получат някой лев. Това показа на конференция една от участничките в група-инициатива ''Граждани против тактиката за детето 2019- 2030 г.''.

,,Каузата с децата е и моя персонална идея. През февруари тази година внесох петиция до всички държавни институции и до Светия синод. До момента имам отговор само от администрацията на омбудсмана. В тази своя петиция на фокус бях сложила демографската рецесия, високата детска смъртност, геноцида в системата на опазването на здравето, както и Националната тактика за детето'', съобщи лекарят Мая Стоянова, представител на гражданската самодейност.

''Граждани против тактиката за детето 2019- 2030 г.'' подчертаха също по този начин, че осиновяванията са извънредно рискова наклонност и се оповестиха срещу нея, след което желаеха и оставката на Държавната организация за протекция на детето.

"Искам отново да потвърдя, че планът на Националната тактика за детето 2019 - 2030 година е отдръпнат. По него не се работи. По никакъв метод посредством законодателни или по общо нормативни промени не се прокарват правила и положения от проекто-стратегията ", уточни тази заран пред Нова телевизия Бисер Петков.

По думите му основанията за лишаване на дете от семейство не са променяни от 2003 година, когато са записани в член 25 от Закона за протекция на детето.

"Отнемането на дете може да се случи когато грижата за него е неглижирана, детето е сложено в риск или в случай че детето е насилвано. Това са изброените учредения при които като последна мярка се подхваща извеждане на детето от фамилията ", изясни Петков.

"Всеки може да реши, че обещано дете се нуждае от протекция и може да подаде сигнал. Но тук е ролята и преценката на органите за протекция на детето. Те би трябвало да преценяват дали това дете в действителност е подложено на риск и дали е нужна работа със фамилията ", уточни още общественият министър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР