Пореден скандал се развихри в парламента днес. Този път ябълката

...
Пореден скандал се развихри в парламента днес. Този път ябълката
Коментари Харесай

Скандал в парламента заради промените в Закона за НСО

Пореден скандал се развихри в Народното събрание през днешния ден. Този път ябълката на раздора беше гласуването на препоръчаните от Има Такъв Народ и ИБГНИ промени в Закона за НСО, които плануват държавните гардове да пазят и возят единствено президента, премиера и ръководителя на Народното събрание. Представители на другите партии се обиждаха, спориха за кворума и се упрекваха взаимно в нарушение на процедурните правила и в последна сметка се скараха, когато председателстващата съвещанието Росица Кирова от ГЕРБ разгласи, че законопроектът не е признат, макар че " за " него бяха дали своят вот 98 депутати, един беше " срещу " и един " се въздържа ", с претекста, че няма 121 народни представители. Депутати обсадиха трибуната и поискаха прегласуване, а Мая Манолова даже предложи поименно преброяване. Десислава Атанасова пък изиска инспекция на кворума посредством електронната система.

" Лицата на страната, в това число премиер, президент и ръководител на Народното събрание, би трябвало да се охраняват ", съобщи от парламентарната естрада Тошко Йорданов от Има Такъв Народ. " Но лице на страната не е някогашният министър председател Бойко Борисов, нито прелестната кърджалийска представителка. Лица, които не заслужават, няма да имат защита от НСО ", сподели още Йорданов.  

" Това, че някой се държи със чиновниците на НСО като с подчинени не би трябвало да закрива НСО, това е институция ", отговори Мануил Манев от ГЕРБ.

" Не е ужасно да останеш без автомобил на НСО, в противен случай, потребно е ", съобщи Мая Манолова от ИБГНИ по време на разискването и напомни по какъв начин и тя като омбудсман е употребила кола на НСО, само че по-късно са й я лишили. 

Десислава Атанасова се възмути за какво Ива Митева позволява обиди от парламентарната естрада за предшественичката й на поста и към някогашния министър председател.

Междувременно, депутатът от " Демократична България " Ивайло Мирчев показа информация, поискана от 17 министерства. Според данните в нея, към 3000 служебни автомобила и над 1000 водачи директно обслужват държавните служители. Поводът за запитването бил, че само в Народното събрание колите са над 100 при общо 240 депутати. Ето за какво той изпратил питане до всички министерства за употребените от тях служебни коли, в това число за марки, модели година, както и броя водачи. Справката обаче не включва институции като общините, прокуратурата, съдилищата и други

За обслужване на прокуратурата са купени 290 автомобила, а в Бюрото за отбрана на очевидци служебните коли са 37, от които два костват над 1 милиона лв..

" Заедно с тях броят на колите и водачите ще е най-малко двоен. Този брой е еднакъв на два армейски батальона. Шокиращи са за мен данните за броя служебни коли и водачи в Народното събрание и НСО ", съобщи Мирчев. А от пресцентъра на партията показаха, че депутатите от " Демократична България " са приели кардинална позиция да употребяват единствено при изключителна нужда служебни коли от Народното събрание. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР