Пореден сигнал за дига на плажа, този път в Равда.

...
Пореден сигнал за дига на плажа, този път в Равда.
Коментари Харесай

Пясъчна дига с ров на плажа: Има ли нарушение в Равда?

Пореден сигнал за дига на плажа, този път в Равда. Там концесионерът е издълбал и трап пред триметровите насипи, които е издигнал на линията.

Снимка: bTV

" Ако в Созопол концесионерът построи единствено триметров вал, то на плаж " Академика ", сред Равда и Несебър, имаме изобретение - начело се дълбае и трап! Вероятно чакат други варвари да нахлуят откъм морето! " - това показва в коментара си Тома Белев, от Асоциацията на парковете в България.

Официално подаден сигнал към институциите няма. Морската линия е доста изядена поради бурите през последните дни. Дига не е построена по цялата дължина, а единствено пред заведенията.

Снимка: bTV

Днес още веднъж се появи екскаватор, който продължава дейностите. Представител на концесионера съобщи пред bTV, че това се прави всяка година за запазване на брега и че не са взимали пясък от моретo. Добави и че има още довършителни работи, с цел да наподобява плажът добре. Поясни и че не знае има ли позволение за активността, както и дали има дюни.

От Басейнова дирекция обясниха, че няма по какъв начин да схванат дали едно сходно оборудване е построено от пясък от морето в случай че инцидентно не заловен машините сега на действието, както се случи в Созопол.

Снимка: bTV

За всички действия по плажовете дава отговор Министерството на туризма, само че то не издава позволения, нито управлява по какъв начин се построяват сходни уреди, единствено получават уведомления от концесионерите, че такива ще се вършат.

Високите купчини с пясък, струпани пред заведенията на плажа, вършат усещане на дребното туристи край морето по това време.

Снимка: bTV

" Това е грозно, грозно е… Вчера бяхме на разходка в Слънчев бряг - безусловно същата работа е там, целият плаж е с насипи, което не е обикновено! ", споделя Димитър Начев – екскурзиант от Пловдив.

" Това е отбрана, мисля аз, с цел да не се разрушат постройките и стоянката за лодки ", счита Надежда Петрова.

" Това е ограждение от огромни цунами, от огромен щорм”,коментира Алексей Петров, екскурзиант.

Собственици на околните хотели изясняват, че практиката да се строят пясъчни насипи на плажа през зимата е от няколко години.

Снимка: bTV

" Няма неприятно, другояче заведенията ги отнася морето… на пролет разпръскват си пясъка и всичко е обикновено. Този трап, всичко ще се заглади след седмица, няма да го има, в случай че продължава времето да бъде такова, след седмица всичко ще бъде равно до огромните купчини ", съобщи Тодор Стойнов - притежател на хотел.

Плажът се стопанисва от сдружение " Академика 2011 " към Министерството на спорта. В почивния ден не успяхме да се свържем нито с концесионера на линията, нито с министерството.

Природозащитници обаче алармират, че построяването на насипи унищожава дюните.

Снимка: bTV

" За нас е проблем, че се унищожават ембрионални дюни, тъй като няма никакви режими за тяхната отбрана, за разлика от останалите три типа дюни. Подобно деяние се счита за строителство по смисъла на Закона за устройство на територията - сходни ровове и диги, които са над 30 квадратни метра и над един метър дълбочина, височина, тъй че там би трябвало да има позволения за строителство ", разяснява Тома Белев - Асоциация на парковете.

От Министерството на туризма дадоха обещание да извършат инспекция.
Бутнаха дигата на плажа в Созопол Концесионерът – санкциониран
Докато на Равда още няма реакция от институциите, на централния плаж в Созопол дига към този момент няма. Там локалните поданици се разпалиха против строителството и още до момента в който багерът беше на плажа и гребеше пясък от морето, концесионерът беше санкциониран, а дигата развалена.
Дигата на плажа в Созопол ще бъде съборена, а концесионерът санкциониран Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова
Стопанинът на плажа получи наставление да възвърне естественото положение на брега. Установеното нарушаване там беше, че дигата е построена с пясък от морето и е нарушена целостта на брега.

От Министерството на туризма обясниха, че дигите са значими защитни уреди, които пазят линиите и инфраструктурата от морски стихии. Обаче никой не управлява по какъв начин се вършат.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР