Пореден сигнал, касаещ архитектурата и културната история на София, публикува

...
Пореден сигнал, касаещ архитектурата и културната история на София, публикува
Коментари Харесай

Оригиналната архитектура на първата многофамилна сграда в София е на път да остане само спомен

Пореден сигнал, касаещ архитектурата и културната история на София, разгласява неправителствената организация " Спаси София " на формалната си страница във Фейсбук.
Съгласно написаното, става въпрос за санирането на " първата многофамилна постройка в София ".

" Много ни е мъчно да пишем статуси като днешния. Гледайки фотоси от следващото обезобразяване на архитектурната история на нашия град, не ни остава нищо друго с изключение на тъжно да установяваме, че обществото, в което живеем само̀ се лишава от своята памет и хубостта на заобикалящата ни среда.
Бихме могли да обвиним притежателите - несъмнено това, което правят е варварщина, само че в последна сметка и те имат право да им е топло, а фасадата да им е оправена. Истинският въпрос е за какво до момента първата многофамилна частна жилищна кооперация на града не е оповестена за монумент на културата?
Ако желаеме да опазваме наследството си, би трябвало да намерим метод то да бъде ценено и защитавано от всички: би трябвало да съществуват принадлежности, позволяващи на притежателите на скъпи здания да употребяват консултантска и проектантска помощ при поправки и саниране, с цел да може хем постройката да дава отговор на актуалните условия на живеещите в нея, хем да пази духа на остарялото време. Но това няма да се случи без дейното присъединяване на институциите, които сякаш са виновни за " опазването " на историята ни.
Което ни довежда до вас, Министерство на културата, НИНКН и Столична община. Докога ще си затваряте очите пред заличаването, на което е подложена остаряла София? Кога, неуважаеми дами и господа, ще ви стане ясно, че обстановката е сериозна? Кога ще ви стане ясно, че са нужни не политически заявления, на които никой не има вяра, а действителни дейности тук и в този момент? Кога ще ви стане ясно, че в случай че безобразията, които се правят всекидневно в града ни не спрат, единствено след няколко години ще си останем с 5-10 скъпи здания, тъй като всичко останало ще е срутено или обезобразено. Никой и в никакъв случай няма да ви елементарни съучастието, неуважаеми министри, " специалисти " и кметове, във към този момент случилото се архитектурното заличаване, само че същите вие имате опция най-малко да спрете бъдещата съсипия. Стиска ли ви да го извършите, или простотията и мафията към този момент напълно са ви завладяли? "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР