Пореден съвет на тема коронавирус, външните ни граници и отношенията

...
Пореден съвет на тема коронавирус, външните ни граници и отношенията
Коментари Харесай

Борисов: Ваксина няма, хапче няма.. Тепърва с ЕС ще търсим общо решение!

Пореден съвет на тематика ковид, външните ни граници и връзките ни с Турция. Едно общо решение, което преглежда какво би ни се случило за в бъдеще. Тепърва ще се търси такова решение, тъй като когато става въпрос за пари, мъчно ще се откри решение сред по-богатите страни и тези от Централна и Източна Европа. От в този момент се взе решение вместо едно, решенията да са три. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов. Той взе участие в съвещанието на Европейския съвет, което за трети път се организира посредством видеоконферентна връзка, поради COVID-19.

" Аз им споделих - сътрудници, пред нашите здания се разболяват хора, би трябвало да вземем решение и да отговорим на няколко въпроса. Европейска комисия в понеделник ще предложи какви ограничения да се взимат от страните ", добави той.колко бързи и навременни ни бяха ограниченията, уповавам се повече да не се майтапят с нас ", сподели още Борисов.

От думите на премиера стана ясно, че България ще помогне на Хърватия. Друга тематика на диалози е било узаконяването на здравно съоръжение.

" Никой от тези бързи проби не е 100% благонадежден. Ще дадем още 800 подготвени дрехи от Габрово, които Щабът ще разпедели по най-важните места. Нашите дрехи излизат към 67 лв. с Данък добавена стойност. Умножете едно облекло 50 пъти. На четвъртото пране към този момент ти е без пари. Ще раздадем на няколко места. Българското облекло е качествено ", добави министър председателят.

Той показа, че връзките на страната ни с Турция са прелестни и поради това у нас миграцията е нулева.

От фондовете отново ни се дава опция да претрансформираме. Утре ще имаме тристранка и нека да се схванат. Всеки ще си е по кабинетите и ще създадем по този начин, че доста хора да не се събират. Ако се вземе решение, незабавно отиваме на 60:40. 40 млн. лв. за лекарите отидоха ", сподели още той.

" Лекари от Съвета ми предложиха вид, разисках го с Щаба. Сега мога да кажа какво решение взехме. Всички са съгласни, че ограниченията, които взимаме до момента, дават опция за по-плавна крива. " Танцът " с вируса е добър за здравето, само че нездравословен за бизнеса. 1000 бързи теста ще бъдат направени на няколко групи - служители на реда, водачи на градски транпосорт, на коли за спешна помощ. С тези проби, те са кръвни, в границите на 10 минути дават дали хипотетично има заболяване, само че и дали е прекарано. Тогава ще разберем статистически от 1000 души има ли инфектирани, има ли с антитела, ", изясни министър председателят.

След две седмици на същите хора още веднъж ще се направи тест, с цел да стане ясно какъв брой са се разболели, какъв брой са се излекували.

" Тази статистика ще ни каже, след какъв брой време ще пристигна пика. Това е нещо, което науката споделя. С това изчезва въпросът какъв брой би трябвало да бъдат тествани. Нито една страна в Европа няма задоволително проби. За това желаеме 1 млн. теста, с цел да се подготвим за времето, когато ще ни трябват. Германия споделя, че ще тества през юли. Испания за производител, само че отново нямат, с цел да тестват задоволително ", изясни Борисов.

Премиерът съобщи, че тестванията са дарени и ще бъдат направени изцяло гратис.

" Тепърва еврозоната и еврогрупата ще предложат за идващия ред разновидности. За никого не са предвидани средства, нито за нас. Държавите сами ще вземат решение за себе си. България нито е в еврозоната, нито може да печата пари, тъй като години наред слушахме, че еврозоната е неприятно нещо. Това, което комисията ни е разрешила и въз основата на това пренасочихме средтсва, общаха ми през днешния ден сред 50 и 70 респираторни апарата. Ние и Съюзът към днешна дата нямаме проблем с парите ", разгласи Борисов.

" 10-14 дни ще се водят паралелни диалози сред страните - донори. Към днешна дата за пари като количество в милиарди, милиони, не се приказва. Говори се за правилото, по който ще се разбираме за в бъдеще. Ние имаме фондове. Въпросът е по какъв начин по-късно, при липса на бюджет, ще се разпределят парите ", изясни той.

Относно Северна Македония и Албания, Борисов съобщи, че постоянно е подкрепял присъединението им към Европейския съюз, само че това не значи, че страната ни ще отстъпи на тематика история. 

" В тази обстановка би трябвало да сме доста консолидирани. Западните Балкани също имат ковид, а там живеят наши братя и сестри славяни. Много сътрудници имат вяра, че България ще стартира да създава дрехи и за тях, всичко дават за тях ", сподели още министър председателят.

" Ако от в този момент кажа " Баловете ще бъдат спирани ", това ще е  новината на вечерта, само че това е надалеч във времето. Разбирам, че на зрелостниците това им е значимо. На всички споделям и с Щаба сме говорили, не мога да кажа на никого да не върви на черква. Съветвам ги да взимат ограничения, да дезинфекцират икони и Бог да е с нас. Това не мога аз да го направя. Абитуриентите първо като възпитаници да учат и да си приготвят матурите, това да мислят в този момент. Могат да честват, има време ", сподели Борисов.

" Това, което Радев направи, за мен е неприемливо. Никой в Европа не го направи. Точно подобен разнобой е гибелен за страната. Вместо да каже " Браво на нашите момчета, това са българите, ще се оправим ", доста благодаря и на сънародниците, ние би трябвало да си помогнем, виждате, в голямата си част съблюдават ограниченията, аз съм горделив с тях ", съобщи министър председателят.

" В моето изявление споделих да спрегнем целия си капацитет от институти. Която страна първа откри ваксина, тя ще започва доста пред другите. Никой не може да каже какъв брой ще трае. Всички се гласим за месец, месец и половина, тъй като не желаеме да си представяме по-дълъг интервал. Всички правила за бюджетни дефицити и правила, всичко отпътува. Всички сме мислили, че в случай че има война, тя ще е с танкове и ракети, а те ни нападнаха по най-ужасяващ метод и се почувствахме най-беззащитни. ", сподели още той.

" Всяка стотинка пресмятаме къде и по какъв начин да се постави. Колко години се криха осигуровки и се правеха на сив бранш. Сега внезапно като излезе, че не си е плащал осигуровките или са били минимални,  кой му е отговорен. Тези пари са на всички нас. Не знам да имаме петролни благосъстояния или благосъстояние, което да излиза от земята ", добави премирът Борисов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР