Пореден съвет на тема коронавирус, външните ни граници и отношенията

...
Пореден съвет на тема коронавирус, външните ни граници и отношенията
Коментари Харесай

Борисов: Докторски мозъчен тръст от ЕС ще търси решение

 Пореден съвет на тематика ковид, външните ни граници и връзките ни с Турция. Едно общо решение, което преглежда какво би ни се случило за в бъдеще. Тепърва ще се търси такова решение, тъй като когато става въпрос за пари, мъчно ще се откри решение сред по-богатите страни и тези от Централна и Източна Европа. От в този момент се взе решение вместо едно, решенията да са три. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов. Той взе участие в съвещанието на Европейския съвет, което за трети път се организира посредством видеоконферентна връзка, поради COVID-19.

" Аз им споделих - сътрудници, пред нашите здания се разболяват хора, би трябвало да вземем решение и да отговорим на няколко въпроса. Европейска комисия в понеделник ще предложи какви ограничения да се взимат от страните ", добави той.

" Всички видяха какъв брой бързи и навременни ни бяха ограниченията, уповавам се повече да не се майтапят с нас ", сподели още Борисов.

От думите на премиера стана ясно, че България ще помогне на Хърватия. Друга тематика на диалози е било узаконяването на здравно съоръжение.

" Никой от тези бързи проби не е 100% благонадежден. Ще дадем още 800 подготвени дрехи от Габрово, които Щабът ще разпредели по най-важните места. Нашите дрехи излизат към 67 лв. с Данък добавена стойност. Умножете едно облекло 50 пъти. На четвъртото пране към този момент ти е без пари. Ще раздадем на няколко места. Българското облекло е качествено ", добави министър председателят.

Той показа, че връзките на страната ни с Турция са прелестни и поради това у нас миграцията е нулева.

" От фондовете отново ни се дава опция да претрансформираме. Утре ще имаме тристранка и нека да се схванат. Всеки ще си е по кабинетите и ще създадем по този начин, че доста хора да не се събират. Ако се вземе решение, незабавно отиваме на 60:40. 40 млн. лв. за лекарите отидоха ", сподели още той.

" Лекари от Съвета ми предложиха вид, разисках го с Щаба. Сега мога да кажа какво решение взехме. Всички са съгласни, че ограниченията, които взимаме до момента, дават опция за по-плавна крива. " Танцът " с вируса е добър за здравето, само че нездравословен за бизнеса. 1000 бързи теста ще бъдат направени на няколко групи - служители на реда, водачи на градски транпосорт, на коли за спешна помощ. С тези проби, те са кръвни, в границите на 10 минути дават дали хипотетично има заболяване, само че и дали е прекарано. Тогава ще разберем статистически от 1000 души има ли инфектирани, има ли с антитела, ", изясни министър председателят.

След две седмици на същите хора още веднъж ще се направи тест, с цел да стане ясно какъв брой са се разболели, какъв брой са се излекували.

" Тази статистика ще ни каже, след какъв брой време ще пристигна пика. Това е нещо, което науката споделя. С това изчезва въпросът какъв брой би трябвало да бъдат тествани. Нито една страна в Европа няма задоволително проби. За това желаеме 1 млн. теста, с цел да се подготвим за времето, когато ще ни трябват. Германия споделя, че ще тества през юли. Испания за производител, само че отново нямат, с цел да тестват задоволително ", изясни Борисов.

Премиерът съобщи, че тестванията са дарени и ще бъдат направени изцяло гратис.

" Тепърва еврозоната и еврогрупата ще предложат за идващия ред разновидности. За никого не са предвидани средства, нито за нас. Държавите сами ще вземат решение за себе си. България нито е в еврозоната, нито може да печата пари, тъй като години наред слушахме, че еврозоната е неприятно нещо. На базата на това, което Комисията ни е разрешила, пренасочихме средства, дадоха обещание ми през днешния ден сред 50 и 70 респираторни апарата. Ние и Съюзът към днешна дата нямаме проблем с парите ", разгласи Борисов.

" 10-14 дни ще се водят паралелни диалози сред държавите донори. Към днешна дата за пари като количество в милиарди, милиони, не се приказва. Говори се за правилото, по който ще се разбираме за в бъдеще. Ние имаме фондове. Въпросът е по какъв начин по-късно, при липса на бюджет, ще се разпределят парите ", изясни той.

Относно Северна Македония и Албания, Борисов съобщи, че постоянно е подкрепял присъединението им към Европейския съюз, само че това не значи, че страната ни ще отстъпи на тематика история. 

" В тази обстановка би трябвало да сме доста консолидирани. Западните Балкани също имат ковид, а там живеят наши братя и сестри славяни. Много сътрудници имат вяра, че България ще стартира да създава дрехи и за тях, всичко дават за тях ", сподели още министър председателят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР