Пореден рязък обрат при съдбата на парка зад хотел Санкт

...
Пореден рязък обрат при съдбата на парка зад хотел Санкт
Коментари Харесай

ЧСИ пусна на търг парка зад хотел Санкт Петербург в Пловдив

Пореден внезапен поврат при ориста на парка зад хотел „ Санкт Петербург “ в Пловдив. От 12 април парцелът в северната част на града е разгласен за обществена обмен от частен правосъден реализатор Росен Раев. Поземленият парцел с повърхност от 16 дка е пуснат на първична цена от 14 417 120 лева /7 371 356 евро/, като офертите на наддавачите се одобряват от 15 април до 15-то число на идващия месец. В средата на май се чака да стане ясно дали парка има нов притежател и кой е той.

Обявата за обществената обмен е съпроводена от задължения на компанията „ Парадайс Гардън Резидънс “ на Байрям Солак, който по документи е едноличен притежател на парка. В обявлението на ЧСИ Раев е записано, че по изпълнителното дело за парцела има наложени тежести – искова молба от компания „ Евроспорт ИН “ ЕООД, възбрани от Национална агенция за приходите и от „ Тарамекс “ ЕООД.

Припомняме, че през 2019г. по време на среща при тогавашния регионален шеф Здравко Димитров стана ясно, че цената на парка е оценена на 14 млн. лв.. Собственикът му обаче разгласи, че няма желание да го продава, заяви.

Публичният търг за парка идва в изключително време – директно след решение на Административен съд-Пловдив, което може да се окаже основно за ориста на зеленото каре. Както медията ни писа, при започване на април бе анулирано отреждането на имота за озеленяване при смяната на Общия организационен проект. Делото бе по тъжба на компанията притежател „ Парадайс Градън Резиденс ”, който се разгласи срещу статута му в „ Оз ” в изменението на Общ устройствен план от 2022 година.

Преди това парцелът попадаше в три разнообразни устройствени индикатори – за сложно застрояване, терени за обучение и опазване на здравето и една част за озеленяване. Отделно притежателят на имота има Подробен устройствен план, който е за „ сложно застрояване ” и разрешава 22-етажно строителство. В обявлението на арбитър изпълнителят от 12 април също е записано, че трайното предопределение на територията е „ урбанизирана, метод на трайно прилагане – сложно застрояване “.

С отявлено спорни претекстове, Административен съд афишира, че отреждането за озеленяване се явява в нарушаване и осъжда Община Пловдив да заплати 13 500 лв. разходи и близо 5000лв. адвокатско заплащане. Местната администрация има период от 14 дни да го апелира.

Още нещо любопитно буди съмнение, че обявата на парцела на търг може да се окаже спекулация, скалъпена от самия Байрям Солак – едноличен притежател на капитала в „ Парадайс Гардън Резидънс “. 

Кой стои зад компаниите, наложили забрана над парка? Както към този момент споменахме с изключение на от Национална агенция за приходите, тежести са наложени и от частните сдружения „ Евроспорт ИН “ и „ Тарамекс “. 

Първата е обвързвана с пловдивския адвокат Румен Исов, който от началото на века върти бизнес в региона на парка. Първо като наемател на търговки обект на прилежащата улица „ Сърнена гора “ 1 и спортни площадки, тогава през компания, ръководена от някогашната му брачна половинка. Исов продължи наема на общинския парцел, даже след приключване на контракта, което докара до дългогодишна правосъдна борба сред него и районната администрация на „ Северен “. В последна сметка изгубена от „ Евроспорт ИН “.

Именно въпросните спортни площадки – тенис кортове, попадащи на територията на парка, и във притежание на Исов по всяка възможност са съображение за налагането на забрана от „ Евроспорт ИН “.

Другото сдружение „ Тарамекс “ пък се ръководи от Ахмед Абделдайем. С него обаче привързан е строителният бизнесмен и бизнесмен Таха Рахман. Твърди се даже, че притежателят на „ Парадайс Гардън Резидънс “ е негово подставено лице. Проследима връзка сред тях е компанията „ Гардън Сити Пловдив “, чийто капитал се владее „ Тарамекс “. За малко неин шеф е било лицето Борислав Златанов Борисов, което сега е назначено на този пост във компанията на Солак. По време на митингите през 2019г. за запазване на парка се носеше слухът, че Таха Рахман желае да направи паркинг на територията му, който след години да трансформира в следващия си огромен строителен план. 

Тази особена обязаност буди съмнение, че зад обществената обмен на 16-те дка зад хотел „ Санкт Петербург “ може да стои схема за откупуването на парцела от компании, близка до настоящия притежател. А кой ще е новият държател и дали той ще се възползва от противоречивото сега отреждане на парцела за озеленяване или застрояване – следва да разберем!

От друга страна, актуалното състояние е опция на Община Пловдив да взе участие в обществения търг и да придобие още веднъж собствеността над имота. Този проект обаче е мъчно изпълним, защото изненадващи разноски от 14,4 млн. лева съществено биха обременили бюджета на локалната администрация.

 

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР