Пореден ремонт на наредбата за използване на касовите апарати предлагат

...
Пореден ремонт на наредбата за използване на касовите апарати предлагат
Коментари Харесай

Променят наредбата за касовите апарати

Пореден ремонт на наредбата за потребление на касовите апарати оферират от Министерство на финансите (МФ). И този път измененията касаят търговците на течни горива, оповестява Investor.bg. Въпросната Наредба № Н-18 от 13 декември 2006 година за вписване и отчитане на продажби в комерсиалните обекти посредством фискални устройства се трансформира за четвърти път в границите на година.

Сега от финансовото ведомство оферират въвеждане на детайлно изложение на употребяваните средства за премерване на разход в обекти с електронните системи с фискална памет (ЕСФП) и идентифицирането на обекти, в които се правят проточвания на течни горива посредством разходомери и измервателни системи. Според МФ съществуващата нормативна уредба сега не предлага задоволително благоприятни условия за детайлизиране на информацията, която постъпва в Националната организация за приходите (НАП), без това да е обвързвано с осъществяване на инспекция на място.

В тази връзка с предлаганите промени се цели да се детайлизира информацията, която постъпва по отдалечената връзка в Национална агенция за приходите от ЕСФП, като по този метод ще се разпознават обектите, в които се употребяват средства за премерване на разход – разходомери или измервателни системи.

С препоръчаните промени в Наредба № Н-18/2006 година се планува валидиране на неповторимия надзорен номер (УКН) на електронния акцизен данъчен документ (еАДД) при подаване на данни за доставени количества течни горива по документ посредством ЕСФП посредством баркод читател. Целта на направеното предложение е да се избегне въвеждане на номера на УКН от операторите в обекти с ЕСФП, които не са открити в базата данни на Национална агенция за приходите, както и да се увеличи достоверността на информацията, която посредством софтуер „ Фискални устройства с отдалечена връзка “ постъпва в осведомителна система „ Контрол на горивата “.

Новата разпоредба дава опция на бензиностанциите да правят продажби на течни горива посредством ЕСФП на самообслужване, само че ще би трябвало да записват и регистрират продажбите посредством издаването на фискален бон на книжен притежател. Не се позволява сливане на повече от две продажби/зареждания на горива, направени от един клиент в един фискален бон.

Според МФ по този метод ще се понижи сивата стопанска система в търговията и разпространяването на течни горива и ще се ограничи опцията за прилагане на данъчен заем от регистрирани по ЗДДС лица посредством фактури за „ фиктивни “ доставки.

От финансовото ведомство признават, че сега е допустимо да се създадат повече от две зареждания на повече от едно транспортно средство, т.е. на разнообразни клиенти, без да се издаде документ за продажба (фискален бон) на всеки клиент, а като се издава документ, който сплотява продажбите. С препоръчаните промени се цели и възпрепятстване ограничението на правата на потребителите в обектите за извънредно разпространяване на течни горива.

С препоръчаните промени в Наредба № Н-18/2006 година се планува удостоверяването на данните, подавани в Национална агенция за приходите от производители/вносители на ЕСФП във връзка със задължението им да подават данни за сервизните техници, имащи право да правят сервизна активност на създадените от тях ЕСФП, минали образование и получили сервизен ключ, да става с протокол за подадени и признати данни по планувания с плана пример. Изискването е належащо, с цел да се обезпечи постъпване на правилни данни в осведомителната система на Национална агенция за приходите, като се планува да се отхвърлят неточно попълнени данни. За лицата се планува 7-дневен период от датата, на която е отказано приемането на данните, да подадат правилните данни.

В огромна част от комерсиалните обекти в страната се употребяват осведомителни системи (софтуер) за ръководство на комерсиалната активност, които ръководят въведените в употреба в обекта фискални устройства. Към момента нормативната уредба планува условия само към употребяваните в комерсиалните обекти касови апарати, само че не и към софтуерите, ръководещи тяхната активност. Това, съгласно претекстовете към наредбата, дава опция в софтуерите да се вграждат функционалности, позволяващи при приключването на продажба да не се подава команда към касовия уред за печатане на фискален бон, а от нефискално устройство се разпечатва и дава на клиента бон, имитиращ фискалния. По този метод търговците съумяват да „ скрият “ част от оборотите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР