Пореден протест в местността Рупите срещу строителството на къщи за

...
Пореден протест в местността Рупите срещу строителството на къщи за
Коментари Харесай

Протест в Рупите срещу строителството на къщи за гости и СПА център

Пореден митинг в местността Рупите против строителството на къщи за посетители и СПА център в региона. Според природозащитници от Петрич това са предпазени зони по Натура 2000 и в случай че се строи там, ще пострадат местообитанията на растителните и скотски типове, както и лечебните извори, заяви Българска национална телевизия.

Протестът стартира малко след 11 часа и минава под мотото " Да спасим Рупите, да запазим вълшебните извори ". Тук се събраха природозащитници освен от Петрич, само че и от други райони на страната.

Протестът е на метри от Храма на Ванга и от лечебните гьолове.

По телефона зам.-кметът на Петрич Минка Салагьорова сподели, че парцелът е частен, а не общински и Общината няма пълномощия. Инвеститорът е съгласувал документите си за позволение за градеж с дирекция " Национален строителен надзор " и екоинспекцията в Благоевград.

Това, което е могла да направи Общината, е да спре краткотрайно за една година градежът, с цел да се изчистят съществуващи проблеми. Тя го е направила през 2018 година

През този интервал е осъществено и археологическо проучване на терена по искане на Министерството на културата. Това е приключило преди дни, като съгласно археолога доцент Вагалински на терена не са открити следи от археология.

Сега природозащитниците са обезпокоени, че по този метод вложителят ще възобнови строителните си действия. те събират подписка с искане това да не се случи, като се надяват и на среща с виновните за това институции.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР