Пореден проблем в системата на здравеопазването разтърси държавата. Здравната каса

...
Пореден проблем в системата на здравеопазването разтърси държавата. Здравната каса
Коментари Харесай

”Дупка” в закона: Защо частни болници могат да купуват лекарства на по-високи цени?

Пореден проблем в системата на опазването на здравето раздруса страната. Здравната каса плащала лекарство на частна болница на цена 7 пъти по-висока от тази, предопределена за държавните и общинските лечебни заведения.
Въпросът е за какво. Въпросите са и кое е лекарството, коя тъкмо е болничното заведение и за какво новината излиза чак в този момент - в края на мандата на един началник - шефа на НЗОК доктор Дечо Дечев.

Става дума за Закона за публичните поръчки, който е в действие от четири години. Според него частните лечебни заведения не са задължени да вземат участие в наложителните публични поръчки. Те се организират, когато става въпрос за консумиране на публичен запас. Така държавните лечебни заведения вършат процедури по Закон за обществените поръчки, които нормално смъкват цената под оптималната, до момента в който при частните лечебни заведения медикаментите могат да се купуват на най-високата разрешена цена.

Какво значи това?

Една дупка в закона освобождава частните лечебни заведения от уговорката за присъединяване в публични поръчки, само че пък по никакъв метод не подсигурява по какъв начин ще се харчи публичния запас на Здравната каса. С две думи - има лобистки закон. Поне по този начин се твърди.

Появиха се обаче опровержения.

“Защо не вършим публични поръчки – изпълняваме Евродиректива 24/2014, където ясно е казано кой би трябвало да прави публични поръчки. Частните лечебни заведения не би трябвало да вършат публични поръчки, като членове на Европейски Съюз, ние би трябвало да сме съобразени с европейските наставления. Не е локална самодейност на някого. Няма частник, който да си разреши да купува скъпи медикаменти “, съобщи пред bTV доктор Цветан Диманов от УС на Националното съдружие на частните лечебни заведения.

Директивата беше призната при започване на 2014 година и има текст към нея, в който категорично написа, че тя не изземва правата на страната да организира лични политики, когато това е оправдано, опроверга го в ефир някогашният здравен министър доктор Таня Андреева. и съобщи - тук става дума за търгове на лечебни заведения за медикаменти, които след това се заплащат с обществен запас.

“Д-р Дечев на никое място не е споделил, че това е нарушаване и не разбирам реакцията на частните лечебни заведения. В това е и парадоксът. Всичко това се случва изцяло законно - този артикул е регистриран по реда на Наредбата. Има някаква оптималната цена, само че в хода на търговете се получава огромна разлика - т.е. държавни лечебни заведения стигат до 7 пъти по-ниска стойност, а частни фактурират на оптималната цена”, изясни някогашният подуправител на НЗОК доктор Димитър Петров.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР