Пореден признак за възможно затопляне между Катар и съседите му

...
Пореден признак за възможно затопляне между Катар и съседите му
Коментари Харесай

В Персийския залив може да изгубят интерес към С-400

Пореден симптом за допустимо стопляне сред Катар и съседите му стана формалната покана, която саудитският крал Салман бин Абдел Азиз Ал Сауд насочи към катарския емир Тамим бин Хамад Ал Тани, като му предложи да взе участие в срещата на върха на Съвета за съдействие на арабските страни от Персийския залив в Рияд. Експертите считат повдигането на икономическата и политическа обсада на Катар като вероятен сюжет, само че означават: това може да повлияе върху покупко-продажбите с оръжие на арабските монархии с Русия.

Срещата на върха, която ще се състои на следващия ден в Саудитска Арабия, ще бъде 40-та - юбилейна. За предстоящото присъединяване в нея на катарския водач първи оповестиха медиите на емирството, като цитираха формалната покана.

Саудитското писмо е било предадено на заместител министър-председателя и министър на външните работи на Катар Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани по време на диалозите му с генералния секретар на Съвета Абдел Латиф бин Рашид аз Заяни. За това, дали катарският емир е приел поканата, не бе обявено незабавно. Известно е, че шейх Тамим е бил поканен и на миналогодишната 39-та среща на върха, само че той отхвърли да участва, като изпрати на форума дипломатически представител.

Има учредения да се счита, че на 40-та среща на върха емирът на Катар може въпреки всичко на дойде. В навечерието на събитието в. " Уолстрийт джърнъл " заяви, че през октомври необявено посещаване в Саудитска Арабия е направил Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани. Тема на диалозите е била нормализацията на връзките сред Доха и останалите арабски столици. Сред отстъпките, подготвеност за окито изразила катарската страна, източниците на " Уолстрийт джърнъл " назоваха разкъсване на връзките с радикалната организация " Мюсюлмански братя ". За това упорстваха Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Визитата на ръководителя на катарската дипломация в Рияд беше предшествана от интензивни контакти сред страните с посредничеството на Кувейт.

Вероятната подготвеност на катарската ръководеща династия да се откаже от " Мюсюлманските братя " наподобява като сензация, само че наблюдаващи показват, че радикалната организация в този момент в действителност не участва на катарска територия. Ситуацията с легалността на " Мюсюлманските братя " е по-важна за Турция, която ги преглежда като собствен инструмент. Турция поддържа Катар на фона на въведената против емирството обсада през 2017 година Анкара освен разкритикува " квартета " от арабски страни (Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет), оповестили протест на Катар, само че и одобри решение да ускори военното си наличие на катарска територия. Тази година Турция разгласи основаването на втора своя база в тази страна.

Важен симптом за дипломатическата " реституция " на връзките на Катар със съседите стана продължаващият на територията му шампионат по футбол за Купата на нациите на Персийския залив, в който Саудитска Арабия, Бахрейн и ОАЕ взеха решение да вземат участие в последния миг. На полуфинала на 5 декември един против различен се изправиха футболните тимове на Саудитска Арабия и Катар. По-рано арабски дипломатически източник на в. " Независимая газета " назова готовността на съседите на емирството да вземат присъединяване в районния шампионат симптом за дипломатическо доближаване, само че посочи, че предстоящото стопляне е резултат на естествени процеси. " То е подбудено от вътрешната логичност на развиване на връзките вътре в арабското семейство ", означи той.

Трябва да се означи, че точно на фона на катарската обсада Доха освен ускори контактите с Русия, само че и стартира договаряния за покупка на оръжие. Както заяви през 2018 година в изявление за ТАСС посланикът на Русия в Катар Нурмахмад Холов, през октомври 2017 година двете страни подписаха съглашение за военно-техническо съдействие, а по-късно " стартира работата по неговото изпълване със наличие ". " Подписани са контракти за доставка на обичайно въоръжение - като стрелково оръжие, автомати " Калашников ", гранатомети, картечници, а също и на противотанкови ракетни комплекси " Корнет ", заяви тогава дипломатът. По думите му са се водили диалози и за придобиване от катарска страна на зенитни ракетни системи (ЗРС) С-400.

В началото на 2018 година катарският дипломат в Русия Фахад Мохамед ал Атия заяви, че договарянията във връзка доставката на С-400 са в напреднала фаза. През март тази година съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Москва е подготвена да прегледа всички поръчки на Доха за доставка на продукция с военно предопределение. " Нашето военно-техническо съдействие с Катар се регламентира в двустранен формат. Преди година и половина подписахме междуправителствено съглашение ", съобщи ръководителят на съветската дипломация на конференция в Москва и добави, че страните ще се управляват точно от този документ.

Понастоящем обаче експертните среди позволяват, че нормализацията на връзките на Катар, от една страна, и Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет, от друга, може да докара до това, че ползата в арабските столици за придобиването на С-400 ще намалее. В диалог с в. " Независимая газета " аналитик от Руския съвет за интернационалните въпроси Антон Мардасов позволи, че договарянията за съветските ЗРС от страна на Катар или неговите съперници са могли да имат извънредно демонстративен темперамент. Но еднопосочна прогноза, дали Доха ще престане да приказва за придобиване на съветско оръжие, няма.

" Не е изключено изказванията за желанията на Катар да придобие системите С-400 от Русия да са били стимулирани от спора със Саудитска Арабия, защото радарът на ЗРС може да покрие прилежащата саудитска територия на огромна дълбочина, само че това би била стъпка към ескалация ", означи Мардасов. За значима последица от саудитско-катарската нормализация на връзките специалистът счита и друго: интензивността на контактите на Катар с Русия на високо ниво теоретично може да бъде понижена, защото към този момент не е нужно да се показва пред Саудитска Арабия безперспективността на блокадата ". Жестът на Рияд - формалната покана към катарския емир от саудитския монарх, аналитикът изяснява с опитите на кралството да поправи имиджа си след убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги, за което управляващите на Турция и саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман упрекнаха представителите на " страната в сянка ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР