Пореден опит за измама по електронен път – този път

...
Пореден опит за измама по електронен път – този път
Коментари Харесай

Опасна измама - заради сметка на ток може да ви източат банковата сметка

Пореден опит за машинация по електронен път – този път със сметка за ток. И още веднъж става въпрос за фишинг офанзива, която разчита на наивността на потребителите.
За разлика от различен път, в този момент измамата е по-хитро скроена. Електронната поща, от която се праща известието, наподобява на поща на ЧЕЗ – [email protected]. Приликата обаче е единствено на пръв взор – такова уголемение на публична поща на ЧЕЗ няма, демонстрира информация в онлайн осведомителния център на сдружението.
Текстът на електронното известие също е по-хитро скроен. Той гласи, че потребителят, получил мейла, може да види фактурата за употребен ток в прикачен pdf файл. Освен това има молба да бъде доказано приемането на известието, а идващото изречение гласи: " Спестете време и платете сметката си към ЧЕЗ посредством електронно банкиране, предлагано от Вашата банка или онлайн на www.ePay.bg ". А мейлът приключва с благовидното, че това било автоматизирано генерирано известие и да не се опитваме да отговаряме, а за по-голяма меродавност е написан същинският телефон на " ЧЕЗ Електро ", както и същинският мейл.
В случая наподобява хакерът цели да накара наивния консуматор да отвори профила си за електронно банкиране, откакто преди този момент сякаш е удостоверил приемането на фактурата и по този начин потребителят дава достъп до компютъра си онлайн на хакера, без да подозира. Оттам-насетне е елементарно – хакерът научава нужните му пароли и по-късно електронното ви банкиране не се оказва ваше, а непознато владеене – дружно с всичките пари в съответната сметка или сметки! Има и друга алтернатива – когато тръгнете да употребявате електронното си банкиране, да се окаже, че пращате пари на сметка, на която бихте пратили само екскременти – тъй като от отдалеченост хакерът вкарва номер на банкова сметка, която той желае, а не вие.
За подобен вид офанзиви към този момент неколкократно предизвести ръководителят на дирекция " Компютърни закононарушения " в ГДБОП Явор Колев, който сподели, че в някои печално приключили случаи са откраднати милиони левове.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР