Пореден опит за беззаконие в проектозакон, писан в МВРЕлектронният фиш

...
Пореден опит за беззаконие в проектозакон, писан в МВРЕлектронният фиш
Коментари Харесай

КАТ пак иска да лепи глоби по вратите

Пореден опит за безвластие в проектозакон, писан в Министерство на вътрешните работи
Електронният фиш е особено изключение и би трябвало да се връчва персонално на водача

Търсят ни на непрекъснатия, а не сегашния адрес

Уведомление за водача, че има публикуван електронен фиш с санкция и би трябвало да отиде в КАТ да си го получи - подобен лист хартия желаят да лепят пътните служители на реда по порти на жилища или пощенски кутии, или по входовете на блокове и кооперации, в случай че нямат достъп до вътрешността на постройката. Ако до 14 дни търсеният жител не се яви да си получи документите за глобата против автограф, електронният фиш ще се брои за връчен. Това е разказано в следващия план за промени в Закона за придвижване по пътищата, писан в Министерство на вътрешните работи и оповестен за публично разискване.

Идеите да се лепят санкции по вратите, да се обяват “черни ” описи на табла в служебните пространства на КАТ, да се разгласяват имената на притежатели или номера на коли, снимани за нарушавания - и всичко това да се счита за връчване на електронен фиш, са остарели колкото самия електронен фиш, въведен през 2011 година в закона. Тези трикове непрестанно се оферират от една групичка “законотворци ” от КАТ, които гледат да ги пробутат на следващия новопостъпил вътрешен министър, като се надяват, че той няма разбиране от административно-наказателен развой.

Юристи, до които през годините се е допитвал “Труд news ”, са безапелационни, че такова лепене на санкции по вратите, е недопистумо, когато става дума за електронен фиш, тъй като той е изключение в закона. Той има по-специален статут от елементарния акт за определяне на административно нарушаване (АУАН), формиран от катаджия на пътя, по който след това се издава наказателно разпореждане. Електронният фиш се сформира в отсъствието на надзорен орган и на извършител по данни от автоматизирани механически средства и системи (АТСС), т.е. - фотоси от камери. Служителите на Министерство на вътрешните работи го издават след обработка на данните от въпросните АТСС на името на частния притежател или на шефа на сдружението, на което е регистриран автомобилът, без въобще да се знае дали те за направили нарушаването. До персоналното връчване на електронния фиш, човек няма концепция за неговото битие, а след връчването и приключване на периода за заплащането или обжалването, електронният фиш автоматизирано се трансформира в наказателно разпореждане. Е, по какъв начин жителят, в случай че е в чужбина за един месец да вземем за пример, ще научи, че са му лепнали на вратата на дома му съобщение, което след 14 дни се счита за връчен електронен фиш, а след още 14 дни автоматизирано става наказателно разпореждане? 
В плана е записано и още едно безвластие, че за връчване на електронния фиш и лепене на уведомления по вратите, притежателят или шефът, би трябвало да се търсят на непрекъснатия им адрес, до момента в който в Административнопроцесуалния кодекс (чл. 18а, ал.8, т.1 и т.2) жителите следва да се търсят на сегашния адрес, който постоянно е друг от непрекъснатия, а организациите - на адреса, с който попадат в съответни регистри.

Единствената добра вест е, че до момента текстът за лепене на уведомления по вратите е предлаган най-малко 5 пъти и нито един път не е одобряван, от който и да е предходен парламент, най-вероятно няма да бъде признат нито от този, нито от някой идващ.

Сигнали до омбудсмана
Проблем със стикерите за синя зона
Искат шофьорска брошура



Омбудсманът Диана Ковачева изпрати ново писмо до Столичния общински съвет по отношение на изискванията за локалното платено паркиране в София. Има доста сигнали от жители, които търсят подпомагане от омбудсмана поради отвод за издаване на електронен винетен стикер за локално платено паркиране в синя зона. Причината е, че хората не имат удостоверение за ръководство на МПС, само че в това време имат автомобил, с който при нужда околните им ги транспортират. Проблемът е, че колите им не могат да бъдат паркирани наоколо до дома.

Омбудсманът обръща внимание, че в такова състояние са сложени най-вече възрастни хора, хора с увреждания и други, които употребяват помощта на свои близки и родственици за напредването си.

Диана Ковачева е безапелационна, че шофьорската брошура не е гаранция, че лицата, които дават отговор на условията за локално платено паркиране, употребяват интензивно колите си. И упорства водещ за издаването на стикера да е фактът на благосъстоятелност на ППС и адресът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР