Пореден конфликт ескалира между жителите на софийския район Младост“ и

...
Пореден конфликт ескалира между жителите на софийския район Младост“ и
Коментари Харесай

В "Младост" 4 се надига нова вълна от недоволство заради строеж

Пореден спор ескалира сред жителите на софийския регион „ Младост “ и столичната администрация заради издадено позволение за градеж в междублоково пространство. От началото на юли хората в " Младост " 4 стачкуват против решение на основния проектант на София Здравко Здравков да даде зелена светлина за построяването на 6-етажен блок в частен парцел сред блокове 482, 483, 475, 485, 476 и 473А. Хората от околните кооперации се оповестиха против „ плануваното необмислено презастрояване на целия квартал „ Младост “ и съответно на „ Младост " 4 и желаеха незабавно преразглеждане на Общия организационен проект на столицата. Инициаторите на митинга задават и въпрос за какво кметът Йорданка Фандъкова не е предложила на вложителя подобаващ терен за подмяна с частния, откакто притежателите му са изразили подготвеност да създадат такава. От „ Младост “ 4 сигнализираха още, че до момента в който са писали следващата жалба срещу градежа в този парцел, други два терена наоколо са били оградени с концепция върху тях също да се построят нови три жилищни здания. Заради всичко това за нощес бе плануван нов митинг.

Според кмета на „ Младост “ Румен Русев разрешението за градеж на 6-етажния блок е издадено на 25 юни т.г. от Здравко Здравков, като в него са спазени всички условия за отстояния от останалите съществуващи здания. Русев разяснява, че построяването на следващия блок в „ Младост “ нямало да утежни качеството на живот в квартала. „ Ще се строи един блок с три тела – едното е 6-етажно, едното е четириетажно, едното е едноетажно. Застроената повърхност под тези тела е 317 кв.м. Като проектант няма да се съглася, че има страшни градежи. Това, че в 7000–8000 декара, колкото е „ Младост “, има един градеж, който ще има разгъната застроена повърхност 2378 кв.м – това са към 15 жилището, не е по никакъв начин ужасно. Спазени са всички отстояния. Отстоянията до прилежащата постройка са тъкмо такива, каквито са сред блок 475 и 473 “, разяснява Русев пред БНР.

Според уредниците на митинга обаче новият градеж съблюдава нужните отстояния само по повод на магазина за спортни артикули, който се намира в съседство. „ Явно за общината единственото заинтригувано лице е частникът с магазина. С живущите в никакъв случай не са правени срещи разисквания и не се дава отговор на жалбите ни. Срещу заграждането на въпросния терен, който тогава се ползваше за паркинг, сме завеждали тъжба в Столичната община още 2002 година. Тогава ни дадоха отговор, че към този момент не се възнамерява градеж. При всяко ново заграждение се унищожава наличната растителност и дървета. Няма зелени площи, няма детски площадки и все още колкото да се разминаваме по улиците с изчакване, а за паркиране на колите и дума не може да стане “, дадоха отговор от инициативния комитет.

ХРОНИЧНО

Конфликтът в „ Младост “ 4 е следващото огнище на напрежение, което се появява в „ Младост “. Последният проблем преди този момент бе в „ Младост “ 1, където жителите недоволстваха срещу план за градеж на хотел пред бл. 73. След серия от митинги през юни Столичният общински съвет анулира личното си решение от м.г. да стартира споразумяване на сметки по регулация със притежателя на имота. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР