Пореден казус се заформи около изборния процес в чужбина. Наши

...
Пореден казус се заформи около изборния процес в чужбина. Наши
Коментари Харесай

Скандал избухна около избирателните комисии в чужбина

Пореден проблем се заформи към изборния развой в чужбина. Наши сънародници, които са взели участие в организацията на вота, в този момент се оплакват, че няма да могат да се включат в съставите на секционните изборни комисии (СИК), защото са били изместени от избрани от политичекските обединения в България хора.

Гневът на българите зад граница се насочва към Централната изборна комисия (ЦИК), която назначава комисиите. Изборните комисари, както постоянно, изясняват дейностите си с условията на Изборния кодекс.

Въпросът беше разискван незабавно на съвещанието на ЦИК в понеделник. Докладчикът по тематиката Йорданка Ганчева подсети, че секционните комисии в чужбина, също като тези в страната, се сформират по предложение на партиите и обединенията, които имат свои представители в българския и Европейския парламенти. На този принцип са назначени комисиите с на ЦИК от 22 март. Само когато остават незапълнени места в съставите им, за които няма номинации на политическите сили, тогава нашето външно министерство може да предложи за членове български жители от съответната страна. Така са били допълнени някои комисии на съвещание на ЦИК миналата събота.

Ганчева изиска сътрудниците й да одобряват решение, с което гледището им за обстановката да се обясни на обществеността, с цел да не се основава напрежение. „ Считам, че по този начин ще внесем изясненост, тъй като позвъняванията не престават, въпросите не престават, а ние в действителност няма какво да създадем... Няма по какъв начин там, където има оферти на политическа партия, ние да дерогираме това предложение и да назначим друго лице ”, посочи изборният комисар. Предложението й беше признато.

От външно министерство реагираха по-бързо – още на 26 март разпространиха известие, в което показаха: „ Министерство на външните работи предлага по един представител на страната за член в секционните комисии, а единствено когато не се запълнят всички квоти, след съвещания на ЦИК с политическите партии, прави оферти за допълнение на съставите на СИК с представители на българските общности в чужбина. ” С други думи, преповториха текстовете на Изборния кодекс.

От дипломатическата работа дори откриха за належащо да уточнят, че чиновниците й са „ деполитизирани и не могат да вършат мнения по решенията на ЦИК ”, и са предизвестили посланиците и консулите „ да не заемат страна в изборния развой или да показват позиции отвън техните пълномощия по Изборния кодекс ”. Изглежда обособени ръководители на задачи зад граница са изразили благосклонност към паниките на нашите сънародници.

Политическа приложимост

Опитите на ЦИК и Министерство на външните работи да уталожат обстановката обаче надали ще има резултат. От недоволството на българите зад граница към този момент пробват да се възползват обособени политически сили. От обединението „ Изправи се! Мутри вън! ” излязоха с намерено писмо, в което оповестиха, че стачкуват против опитите на ЦИК да „ привнася политически лица в последния миг за членове на СИК, които изместват българите в чужбина ”.

„ Това е опит да се овладее процеса на законно гласоподаване и броене на бюлетините в страни, като Германия, Нидерландия, Кипър и други страни, и хората, които имат дълготраен опит, които са основатели и безплатно са събирали заявки, наели са пространства и са основали организация за осъществяване на честния избор зад граница, да бъдат отстранени, а на тяхно място да бъдат сложени непознати за общността хора, които съставляват партийния интерес на ръководещите и техните патерици ”, декларират хората на Мая Манолова.

Отделно от това ще апелират в съда решението на ЦИК изборните комисии в чужбина да бъдат в състав от единствено 3 души. В Изборния кодекс е записано,че могат да бъдат не по-малко от 5 души.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР