Пореден инцидент с клуба “Цар Борис III в ОхридЧакаме съседите

...
Пореден инцидент с клуба “Цар Борис III в ОхридЧакаме съседите
Коментари Харесай

Външно привика посланика на РСМ след 3 нападения

Пореден случай с клуба “Цар Борис III ” в Охрид
Чакаме съседите да разкрият причинителите

Процесът по започване на договаряния сред Европейски Съюз и Северна Македония да бъдат преустановен, предлага в Брюксел евродепутатът Ангел Джамбазки

Министерството на външните работи осъжда изрично сериозното престъпно действие, при което на 23 ноември 2022 година в Охрид, Република Северна Македония е употребявано огнестрелно оръжие против Клуб на жители с българско съзнание “Цар Борис III ”. Такава позиция популяризира външното ни министерство през вчерашния ден. От ведомството извикаха на среща изключителния и пълномощен дипломат на Северна Македония госпожа Агнеза Руси-Поповска, с цел да є бъде връчена протестна нота. Това е третото нахлуване против клуба в границите на два месеца.

Последно, към 19:12 часа в сряда вечерта по осветените прозорци на клуба е стреляно с огнестрелно оръжие. Пристигналите на място униформени открили, че в стъклото на външната врата и стъклото на прозореца на офиса има две дупки от патрони.

Българските евродепутати са уведомили незабавно управлението на Европейската комисия, а Ангел Джамбазки заяви, че ще направи предложение пред Европейски Съюз процесът по започване на договаряния сред Европейски Съюз и Северна Македония да бъдат преустановен, до момента в който всички причинители на набези над българските клубове в Македония не бъдат разкрити, съдени и наказани.

Междувременно от Министерство на външните работи допълниха, че генералното консулство на България в Битоля е било осведомено за случилото се вечерта на 23 ноември. Незабавно генералният консул Димитър Иванов е посетил Охрид и е открил контакт с членове на сдружението и способените институции в града, ангажирани със случая.

“Това престъпно действие е третото посягане против Клуб “Цар Борис III ” за по-малко от два месеца. Предишното нахлуване бе осъществено единствено преди два дни, за което Министерството на външните работи изпрати вербална нота до посолството на Северна Македония в София ”, допълват от външно.

Оттам чакат способените управляващи в РСМ в най-кратки периоди да подхващат дейности за откриване и заблуждение под отговорност на причинителите на закононарушението против българския клуб.
Костадин Костадинов, “Възраждане ”: Да сложим въпроса пред Еманюел Макрон


България незабавно да призове висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел да свика съвета по външни работи. За това прикани в Народното събрание водачът на “Възраждане ” Костадин Костадинов.

“Трябва да сложим въпроса пред френския президент Еманюел Макрон, или за следващ път изразът “Гаранция - Франция ” ще се окаже правилен ”, съобщи Костадинов.

Ако не предприемем твърди дейности, провокациите ще стават още по-силни и рано или късно може да се стигне до жертви, счита той.
Еврокомисарят Оливер Вархей: Властите в Охрид на намерят причинителя


При всяко нахлуване, против която и да е общественост в Северна Македония, би трябвало да се подхващат следващи дейности от страна на полицията и държавното управление. Наясно съм с нападението от през вчерашния ден (бел. ред. - първото за тази седмица нахлуване над клуба на македонските българи в Охрид, което стана в понеделник). Надявам се, че държавното управление ще направи същото, както в предходния случай (бел. ред. - нападението над клуба в Битоля при започване на август). Най-вече да стартира следствие, само че и да откри причинителя. Това сподели еврокомисарят по разширението Оливер Вархей пред Bulgaria ON AIR.

Еврокомисарят съобщи, че е подготвен да се срещне с представители на организациите на македонските българи, в случай че те изискат среща с него.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР