Пореден хаос с Търговския регистър, в който се съхраняват данните

...
Пореден хаос с Търговския регистър, в който се съхраняват данните
Коментари Харесай

Търговският регистър отново изправи бизнеса на нокти

Пореден безпорядък с Търговския указател, в който се съхраняват данните на компании, фондации и сдружения, заплашва комерсиалния оборот в страната и отваря благоприятни условия за измами. От петък сутринта няма достъп до базата данни. Първоначално беше обявено, че не могат да се подават заявки онлайн, само че в понеделник се разбра, че службата не работи и на гише - нито прави информации, нито приема документи. Досега никой не е поел отговорност за срутва.

За регистъра дава отговор Агенцията по вписванията, която е под шапката на Министерството на правораздаването. Директор на организацията е Зорница Даскалова, която преди този момент беше член на Комисията за защита на конкуренцията. Тя и управлението на министерството резервираха цялостно безмълвие за казуса и това подхрани всевъзможни тайни сюжети. До късно през вчерашния ден от организацията изпращаха постни известия, в които единствено признаваха за казуса и уверяваха, че непрекъснато вършат всичко по силите си, с цел да го решат, като даже е прибавен "авариен проект ". От Министерството на правораздаването отхвърлиха информация, защото министър Цецка Цачева била сезирала Министерство на вътрешните работи, ДАНС и прокуратурата и в този момент се чакал резултатът от инспекцията им. Това беше непосредствено подстрекателство, че основният указател е цел на хакерски офанзиви. По-късно това беше отречено.

Системите ще останат блокирани до сряда, оповестиха късно в понеделник от организацията. От там твърдят, че няма "злонамерена външна интервенция ", а аргументите са механически. Твърдят още, че няма заплаха от злоупотреби, тъй като "за времето на нарушение на достъпа до регистрите дейности по отношение на данните в тях не са осъществявани ". Но не е ясно за какво в случай че има просто механически проблем, би трябвало да се намесват Министерство на вътрешните работи, ДАНС и прокуратурата.

В събота прокуратурата е разпоредила Министерство на вътрешните работи да направи инспекция, изясни говорителката на Софийската градска прокуратура Зорница Тасковаp пред в. Сега. Според нея се ревизира каква е повода достъпът до регистъра да е стеснен. На въпрос дали компанията, която поддържа регистъра, не може да назове аргументите, Таскова отговори, че повече информация към този момент няма да дават. Срокът за инспекцията е 2 месеца.

Според експерти повредата е извънредно сериозна и има действителна заплаха да бъде изгубена цялата информация в регистъра от началото на годината насам. Освен че може да блокира комерсиалния оборот, неналичието на търговски указател отваря порти за измами. Невъзможността на страната да поддържа регистъра е нарушаване на правото на Европейски Съюз, защото България е задължена да поддържа електронна база данни за финансовите търговски сдружения, в това число и обвързване да показва документи и информация по електронен път при поискване. Блокажът сътвори проблеми на компании и юристи. "Блокирането на Търговския указател блокира целия търговски оборот. В момента никой не може да знае с кого договаря, защото няма метод да извърши инспекция. Ако въпреки всичко покупко-продажби има, то те се подписват на доверие, което може да ги опорочи до степен на незначителност, в случай че се окаже, че са договаряни сред лица без представителна власт или в оповестена неплатежоспособност. Последиците може да са непредвидими ", разяснява във "Фейсбук " юрист Грета Ганева.

"Това е един доста огромен проблем. Освен че на процедура се прекратява комерсиалният оборот, вписването на промени в структурата, в капитала на сдруженията, вписването на нови сдружения, това внася една неустановеност в собствеността. Още не е ясно какви ще бъдат и вредите. Дали просто едно закъснение на работата, или ще има проблеми и с възобновяване на цялостния размер информация ", сподели пред "Дарик " ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Той напомни, че този вид данни се дублират и се съхраняват физически на разнообразни места. "Но за нас не е ясно какъв брой постоянно се вършат тези копия. И в случай че от началото на годината се изгуби информацията и би трябвало да се възвръща, това е един голям проблем. Не е изключено да се получат благоприятни условия за злоупотреби. Това основава проблеми и опасности, в този момент бизнесмените вместо да си гледат бизнеса, би трябвало да се занимават с такива административни процедури ", разяснява още Велев.

Българската стопанска камара назова срутва "изключително стеснителен ". От камарата упорстват да бъдат оповестени аргументите, проблемите да бъдат отстранени бързо и да не се стига до загуба на информация.

Мария Минчева – юрист на организацията, съобщи по БНР: „ До огромна степен основава действителен риск от блокиране на ежедневната комерсиална активност – банково кредитиране, нотариални покупко-продажби. Надяваме се, че страната ще реагира съответно на обстановката и няма да допусне налагане на наказания на търговците и на юридическите лица с нестопанска цел “.

"Захранвам сметка на компания, на която съм шеф. Т.е. аз импортирам пари на каса, банката просто трябваше да ги вземе. Но ми отхвърли, защото желали да видят настоящо положение от Търговския указател. А той не работи ", описа във "Фейсбук " шеф на компания. "Последният срив не е инцидентен. От няколко години съзнателно се натоварва регистърът, без да се обезпечава нужният запас да работи - сървърите са остарели и незадоволителни, нови не се купуват. Заплатите на длъжностните лица са незадоволителни и се назначават искрено некомпетентни хора. Липсва единна политика по критериите за регистриране и отводи. Електронното ръководство и публичността са детайл, който не е необходим в "пленената страна ", разяснява юрист в обществената мрежа.

Шефът на дирекция "Длъжностни лица по регистрацията " Кирил Чакъров отпрати журналиста с обяснението, че няма по какъв начин да влезе без позволение, само че не уточни кой би трябвало да го даде.

Регистърът подлуди бизнеса и през зимата, когато спря да приема заявки за регистриране на промени във компаниите поради законови неуредици. По-късно законът беше изменен, само че излезе проблем с различен закон. Докато и той бъде изменен, се натрупаха стотици хиляди заявки и не се съблюдаваха периодите, а комерсиалният оборот беше тотално блокиран. Никой не понесе отговорност за това.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР