Пореден грандиозен скандал тресе Великотърновския университет. Строителна фирма е блокирала

...
Пореден грандиозен скандал тресе Великотърновския университет. Строителна фирма е блокирала
Коментари Харесай

Строителна фирма блокира сметките на Великотърновския университет заради претенция за 80 000 лева

Пореден величествен скандал тресе Великотърновския университет. Строителна компания е блокирала сметките на ВТУ „ Св.Св.Кирил и Методий “. Претенцията на „ Скални материали “ АД-Русе е за осъществени, само че неплатени поправки за 80 000 лв. като сделките за строителните действия са били направени при ръководството на някогашния ректор проф.Пламен Легкоступ.

Гневни преподаватели пък сигнализираха в обществените мрежи, че поради запора, не са получили задатък и се тормозят, че ще останат без заплати за Коледа и Нова година.
До крутите ограничения се стигнало откакто актуалното управление на университета още преди 3 години открило, че има нарушавания на процедурите по публичните поръчки за въпросните поправки и завело общо три каузи, с които оспорило желаните суми.

„ Това е част от наследството на някогашното управление на образователното заведение. Установихме, че вместо една огромна социална поръчка, заданието е било раздробено на обособени публични поръчки за по-малки суми, като за реализатор по всички е била определена компанията „ Скални материали “. Освен това параметрите по публичните поръчки като периоди на осъществяване и суми са били променяни в следствие, което е незаконно. От оскъдната документи, с която разполагаме по въпросните публични поръчки излиза наяве, че едни и същи строителни действия се дублират. Плащанията пък са били отсрочени и в този момент парите се търсят от актуалното управление “, обясниха адвокати на великотърновската Алма матер.

Те допълниха, че са оспорили всичко това в съда и две правосъдни инстанции
са се произнесли в интерес на ВТУ. Решението обаче било обжалвано от сдружението и Върховен касационен съд постановил унивирситетът да изплати желаната сума.
От ВТУ неотложно подали несъгласие до Частния съдия-изпълнител с искане да вдигне запора върху активите на ВУЗ-а.

„ Водят се още две каузи, които са на друг стадий. Едното е минало на две инстанции и решенията още веднъж са в интерес на ВТУ. Третото е в Апелативния съд във Велико Търново “, прецизираха юристите.
Ректорът на ВТУ проф.Христо Бонджолов напомни, че е поел ръководството на едно банкрутирало образователно заведение и от първия ден на мандата си търси способи за излизане от финансовата рецесия.

„ Това са офанзиви в навечерието на ректорските избори през май идната година “, сподели сбито проф.Бонджолов.
В същото време към този момент над 3 години продължава следствието против някогашния ректор на ВТУ проф.Пламен Легкоступ за източването на над 2 млн.лева посредством поправки в университета. То се води от Окръжната следствена работа в остарялата столица под наблюдението на Окръжната прокуратура. До момента не му е повдигнато обвиняване.
Възбраната върху сметките на ВТУ провокира гневни реакции измежду преподаватели.

„ Сметките на Университета са запорирани от една компания от обръча на МВРО, правила ремонтни действия (с доста неприятно качество впрочем) по време на ръководството на предходното управление. Най-изявени представители на което са един народен представител (който не си е мръднал пръста за Университета), един зам.-министър, на който му бягат пандизчиите, и който се е изхитрил да работи на 3 места по едно и също време (т.е. 24 ч. в денонощието) и един някогашен „много успешен“ ректор (агент на ДС). Та тази несвета троИца посредством компанията на един „гений“, който за 4 години е ставал 4 пъти лекар на науките и няколко пъти професор, естествено и той от МВРО, е повода да не си получим парите.

От три години тези хора водят война против всички работещи във ВТУ с такива подли милиционерски хватки като доноси, запори и така нататък Питам сътрудниците, симпатизиращи на ръководещата партия: „Кефят ли ви тези съдружни сътрудници, които ви оставиха без пари?“. Питам приятелите ми от същата партия: „Докога ще търпите тая голяма смърдяща торба с отпадък, която ви виси на врата със страшна мощ, и от която понякога отвръщате гнусливо глава (скандала с паспортите, раздаването на пари за храна в армията без обществ. поръчка и мн. други)?“. Тежи ви като камък и тя ще ви потопи, да знаете! А другояче тези „герои“ ще си вземат големите коледни бонуси като държавна администрация с чиста съвест! “, е написал във Facebook Светлозар Влайков от Православния Богословски факултет.
Депутатът от Вътрешна македонска революционна организация и някогашен асистент ректор на ВТУ доц.Милен Михов пък побърза да отговори на нападките.

„ По мотив публикуваните клюки във ВТУ, че аз персонално и Вътрешна македонска революционна организация са отговорни за „ блокираните “ сметки на университета и заради тази причина няма задатъци съм задължен да кажа, че това е неистина. Защо няма задатък за сътрудниците, за какво няма стипендии за студентите да отговори ректорското управление, за което съм дал своя вот и самия аз, и което към този момент приключва своя мандат. Четири години на това управление му бяха отговорни всичките, единствено то е почтено, за това, че не се случи нищо “, съобщи доц.Михов.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР