Пореден епизод на споровете между президента Румен Радев и правителството.

...
Пореден епизод на споровете между президента Румен Радев и правителството.
Коментари Харесай

Бойко Ноев за избора на изтребители: Нищо не е предрешено

Пореден епизод на разногласията сред президента Румен Радев и държавното управление. Този път ябълката на раздора са оказа изборът на изтребители за Военно въздушните ни сили. През декември министърът на защитата Красимир Каракачанов показа отчет, съгласно който процедурата по договарянията за нови бойни самолети би трябвало да се води от четирима министри - на защитата, на стопанската система, на външните работи и на финансите, в случай че тя бъде утвърдена от Народното събрание. Не процедурата, а изборът на изтребител стана президента Радев и министърът на защитата Каракачанов да си разменят вербални изстрели. Логична развръзка на сагата за пазаруване на бойни самолети ли е предлагането да бъде даден мандат за договаряния за закупуване на F-16?

Гост по тематиката в Сутрешния блок на Българска национална телевизия беше Бойко Ноев, някогашен министър на защитата и някогашен дипломат на България в НАТО. Вижте диалога с него във видеото.

Бойко Ноев съобщи, че няма да отговори дали F-16 e най-правилният избор за България, тъй като съгласно него това не е най-важното. Големият въпрос е за какво се стигна до тук и по какъв начин.

Ноев съобщи, че президентът не стачкува срещу избора на F-16, който апропо не е определен.
" Нищо не е предрешено. Ако договарянията с предпочетените сега оферти на американското държавно управление не доведат до положителни за България резултати, ще се мине към идващите ", сподели Ноев.
Според него казусът и разногласието не е в избора на комисиите, а в опорочаването на процедурата.

По негово мнение по този начин е била направена методиката, че е фаворитизирала избора на новопроизведен аероплан. В същото време експертната група предложи да бъдат поискани единствено втора употреба самолети от Съединени американски щати и от европейски страни.

Ноев сподели, че изборът би трябвало да е сложен. На първо място стоят въпросите на стратегическото взаимоотношение. Цената също е значим фактор, тъй като не можем да си позволим да вземем нещо, за което няма да имаме пари да поддържаме.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР