Пореден екологичен скандал се заформя заради изграрянето на боклуци в

...
Пореден екологичен скандал се заформя заради изграрянето на боклуци в
Коментари Харесай

Таско Ерменков: Няма яснота какъв точно боклук горят ТЕЦ-овете, близки до Ковачки


Пореден екологичен скандал се заформя поради изграрянето на отпадъци в ТЕЦ-ове, свързани косвено с предприемача Христо Ковачки. От партия Българска социалистическа партия са внесли сигнал в прокуратурата за монопол на електроенергийния пазар на сдружения, свързани с предприемача Христо Ковачки. Екологичният проблем обаче бил още по-сериозен. " Италианската страна заплаща 200 евро на звук на тези италианци, които събират боклуците там. Те от своя страна заплащат 47 евро на звук за това този отпадък да бъде докаран до България и заплащат 53 евро на съответните компании в България, които одобряват този отпадък. Нямаме точните данни какви са количествата, които идват ". Това съобщи пред Нова ТВ заместник-председателят на Комисията по енергетика в Народно събрание Таско Ерменков.

Той изясни, че към този момент е бил сезиран няколко пъти от жители от Сливен и Перник, които живеят наоколо до топлофикациите, че е почнало изгарянето на отпадъци, които водят до доста мощни и неприятни миризми. " Да, в действителност един от методите за утилизиране на битовите боклуци, това е тяхното изгаряне. Но то не може да бъде универсално. Има боклуци, които би трябвало да бъдат изгаряни на високи температури, каквито са циментовите фабрики. Ако такива боклуци се горят в топлофикационните централи, излъчванията, които се получават, са извънредно нездравословни. Като похлупак страната заплаща преференциални цени за това, че сякаш се употребява биомаса за производството на сила ", съобщи Ерменков. Той още веднъж уточни ТЕЦ-овете в Сливен, Перник и Топлоелектрическа централа " Брикел " в Гълъбово.

Припомняме, че компании, близки до предприемача Ковачки са измежду претенденти за стратегически вложител в АЕЦ " Белене ".

Ерменков добави, че на няколко от централите, които се намират на територията на РИОСВ-Стара Загора, им е издадено мнение, че не е належащо да се прави оценка на въздействието на околната среда. " Българска социалистическа партия не е против Ковачки, Българска социалистическа партия е за върховенството на закона ", съобщи Таско Ерменков. " Не може в страната да цари безхаберието и за благоденствието на един човек да страдат останалите ".

Наското стана ясно, че Община Гълъбово и дружеството„ Брикел “ са подготвили съглашение, което би трябвало уреди подписването на контракт сред тях за изгаряне на боклуци в топлоелектрическата централа на предприемача. Вече има и издадено мнение от Районната ревизия по околната среда и водите в Стара Загора, че Топлоелектрическа централа „ Брикел “ може да стартира да изгаря боклуци без потребност от Оценка на въздействието върху околната среда.

Информацията бе доказана от кмета на Гълъбово Николай Тонев пред уеб страницата zaistinata.com. Общинският съвет към този момент е взел решение в поддръжка на инвестицията като дейностите могат да стартират незабавно откакто комплексното позволение бъде възобновено. Очаква се това да се случи през октомври тази година.

В бъдеще Николай Тонев има желание да подписа и контракт за импорт на стотици хиляди тонове отпадък от Италия, с цел да може, по думите му, община Гълъбово да печели от този бизнес, който така и така щял да се развива на територията й.

Депутатът напомни, че четирите работодателски организации са подали сигнал до Комисия за защита на конкуренцията за това, че има прекомерна централизация на пазара на електрическа енергия. " От Комисия за защита на конкуренцията им дадоха един въпросник с 11 въпроса. Всъщност им споделиха: Вие се жалвате, в този момент свършете и нашата работа, с цел да докажете, че това, което ни пишете е истина ", съобщи още Ерменков.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР