Пореден ден на протести в защита на Национален парк Пирин

...
Пореден ден на протести в защита на Национален парк Пирин
Коментари Харесай

Протести в защита на Национален парк „Пирин” у нас и в чужбина


Пореден ден на митинги в отбрана на Национален парк „ Пирин ” ще бъде четвъртък,18 януари.

Най-масовият митинг обичайно ще бъде в София. Сборният пункт на екоактивистите е 18.30 часа, а мястото площад "Независимост". В обществената мрежа „ Facebook ” деклариралите предпочитание за присъединяване в митинга наброяват няколко хиляди души.

Това ще е 5-ти митинг против признатото на 28 декември 2017 година решение на Министерски съвет, с което беше признато изменение в проекта за ръководство на Национален парк „ Пирин ”. Според бранителите на природата държавното решение отваря за строителство 48% от територията на парка.

Този път митингите обгръщат 18 български града и 6 в чужбина: София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свиленград, Свищов, Сливен, Стара Загора, Трявна, Хасково, а също Берлин, Брюксел, Лондон, Оксфорд, Прага и Хамбург.

Освен отменяне на решението на Министерски съвет, протестиращите желаят оставката на Нено Димов като министър на околната среда, както и оповестяване на действителния притежател на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от интернационален инспектор и с присъединяване на гражданското общество.

Освен огромния вечерен митинг, обединението от неправителствени организации „ За да остане природа в България ” провежда и митинг денем – по време на съвещанието на кабинета.

Протестът, който ще се организира сред 10 и 12 часа пред постройката на Министерски съвет е по отношение на изпратено още на 11 декември 2017 година писмо със 100 въпроса за Пирин до заместител министър-председателя Валери Симеонов.

Въпросите адресират редица нередности в предлагането за смяна на концесионния контракт на ски-зона Банско от 6 декември. Тъй като към този момент 35 дни няма отговор на въпросите, "За да остане природа в България" ще излезе на улицата, с цел да ги задава още веднъж персонално. Три от въпросите, които задават, са: Как по този начин ски-зона Банско се уголемява и придобива санитарно охранителната зона и кладенци захранващи Банско с питейна вода? За какво ще бъде употребена водата на град Банско? Защо новият концесионен контракт узаконява обекти от нелегално строителство, доказани с инспекция на Окръжна прокуратура-Благоевград? /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР