Пореден ден на протести в центъра на София. Миньори от

...
Пореден ден на протести в центъра на София. Миньори от
Коментари Харесай

Миньори и енергетици защитават въглищните централи

Пореден ден на митинги в центъра на София. Миньори от комплекс „ Марица - Изток” упорстват страната да подсигурява работата им до 2040-та година. Според тях България би трябвало да контракти по-изгодни условия от Евросъюза преди да бъдат подписани съответни периоди.

Затварянето на въглищните електроцентрали е част от по този начин наречената „ зелена сделка” и договарянията за това ще бъдат дълги, сподели за NOVA министърът на стопанската система Даниела Везиева.

Протестът на миньорите е подсилен от синдикалните организации - КНСБ и „ Подкрепа”. Протестиращите ще упорстват страната да подсигурява работата на централата най-малко до 2040 година

„ Протестът е с цел да защитим нашата енергийна самостоятелност и национална сигурност. Проблемът породи преди месец - два, когато беше импортиран Планът за възобновяване и резистентност, в който беше казано, че въглищните мощности ще се заместват с газови такива”, уточни Наско Митев от КНСБ.

„ Притесняваме това, че няма такива базови мощности, с цел да се отстрани „ Марица-изток”. Проблемът е, че ще бъдем на режим на тока. Не е надалеч времето, когато бяхме като дискотека вечерно време”, сподели протестиращ.

„ Оттук нататък ни следва доста тежка борба във връзка с отбрана на този проект, на договаряне на тези периоди, за които си говорихме. Всичко това е въпрос на преговори”, съобщи икономическият министър Даниела Везиева.

Миньорите ще тръгнат на шествие по бул. „ Цар Освободител”, а недоволството им ще спре под прозорците на властта. Не е ясно какъв брой дълго центърът на София ще остане блокиран.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР